Denizanası artışının hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını ifade eden Ünal, "Deniz suyu çok ısındığı için denizanaları da beslenmek için kıyaya geliyorlar. Sahillerdeki denizanası artışının en önemli faktörü budur" dedi.
Karadeniz’de görülen denizanası türlerinin zehirsiz olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Ünal, şunları kaydetti: "Deniz suyunun geçen yıllara oranla daha fazla ısınmasından dolayı bu canlılar denizde beslenmelerini sağlayamıyorlar. Kıyıda bulunan besin değerinin en küçük birimi olana planktonu yemek için kendilerini kıyıya atıyorlar. Biz Akçakoca İlçe Tarım Müdürlüğü olarak görünen deniz anası artışının sebepleri ve bu canlılara başka türler eklenme ihtimaline karşı ekip kurduk araştırmalarımıza devam ediyoruz."
İlçe Sağlık Gurup Başkanı Dr. Kurtuluş Arat da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçe sahillerinde görülen denizanalarının zehirsiz türden olduğunu belirterek, ancak hassas tenlerde söz konusu canlıların alerjiye yol açabileceğini ifade etti.
Şu ana kadar küçük alerjik vakalar dışında vatandaşlardan denizanası konusunda şikayet gelmediğine işaret eden Ünal, “Ancak vatandaşlarımız bu canlılarla temas etmesinler. Temas olması halinde ise o bölgeye buz tedavisi uygulasınlar” diye konuştu.
Akçakoca sahillerinde denize giren vatandaşlar ise son günlerde artış gösteren denizanalarının kendilerinde suya girme konusunda bir ürperti yaşattığını kaydettiler.
25.08.2006