Geçen haftanın ana konusu ARADAN YOLdu.
Gerek haberler de, gerekse köşe yazılarında BOLU DAĞInda (Otoban üzerinde ) yeni açılacak olan işyerlerine, eski yoldan-otobana- bir ara geçiş yolu yapılacağı hususu vurgulandı. Olur mu? Olmaz mı? Sorularının ardından ne olacak şehir içinde ki esnafın, ticaret erbabının hali? sorusuna yorumlar getirilerek; Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına ve dahi tüm yetkili ve etkililere, BULUN BUNA BİR ÇÖZÜM YOLU çağrıları yapıldı.
Elbette bu çağrılar yerinde ve gereklidir. Çözüm yolu aramak EKMEK DERDİNDENDİR . Bunu anlamamak , anlamazdan gelmek ,ekmek değil de; PASTA YİYENLERİN işidir. Aradan yol yasal mıdır? Değil midir? Yasal değilse elbet yapılmamalıdır. Bunu istemek ve kamusal tepki göstermek ilimizde yaşayan herkesin hakkıdır. Ayrıca, Ticarette Haksız Rekabet kurallarına uymayı hatırlatmak ve söylemek de bir başka demokratik haktır.
Hak ve Ekmek.Ne güzel iki sözcük.İnsan oğlunun tarihine damgasını vuran, insanın hikayesinin iki baş kahramanı.Aşağıda aktaracağım iki ilginç haber,bu iki kelimenin kahramanlığının hep devam edeceğini ; ama maalesef geleceklerinin pek de parlak olmayacağını gösteriyor.
İlk haber ,hakkını arayan işçilere dair. Şöyle;
Hak arayan işçiye karşı 300 bin robot
Tayvanlı elektronik devi FOXCONN şirketi, işkenceye dönüşen çalışma ortamına isyan eden işçileri dinlemek yerine, yerlerine -SÖZ DİNLEYEN- robotları işbaşı yaptırmaya hazırlanıyor. Bir milyon ikiyüz bin çalışanı bulunan şirkette halen 10 bin robot kullanılıyor, gelecek yıla kadar 300 bin robotun devreye sokulacağı açıklandı.( BirGün-04.08.2011)
İkinci haber ise kitap satıcısına dair. O da şöyle;
Kırk yıllık kitapçı iflas bayrağını çekti.
ABD nin 40 yıllık kitap mağazası zinciri olan BORDERS iflas etti.Şirketin başkanı Mike Edwars ; pek çok mağazamızı daha önce kapatmıştık. İnternet üzerinde faaliyet gösteren E-KİTAPÇILAR ile rekabet etmekte zorlandık ve son üç yılda zararımız 595 milyon dolara ulaştı Başka bir çözüm bulmak için çok çalıştık.Ancak kitap satışı konusunda sektörde yaşanan değişiklikler, E-KİTAPLAR ve FIRTINALI EKONOMİ bizi bu duruma getirdi.(BirGün-04.08.2011)
Ne acımasız şu DÜNYA.Herşey hakka ve ekmeğe karşı sanki.Her şey KAPİTALİZMİN ve EMPERYALİZMİN emrinde gibi.Bilim ve teknoloji emrinde.İnternet ve robotlar emrinde.Her şey işçinin ve emekçinin karşısında.Her şey parası pulu da olsa ,çağa ayak uyduramayan, günün şartlarına göre kararlar alıp uygulayamayan ticaret erbabının karşısında.
Ne diyor kitapçı; E-KİTAPLAR ve FIRTINALI EKONOMİ bizi bu duruma getirdi. Evet fırtınalı ekonomi sözüne dikkatinizi çekerim. Nasıl ki işçilerin HAK ve EKMEKlerinin celladı ROBOTLARsa, esnafın-tüccarın ve hatta büyük sermaye sahibinin de HAK ve EKMEĞİnin baş düşmanı ULUSLAR ARASI SERMAYEDİR. Öyle ya, Ekonomide FIRTINA yaratacakları zamanı en iyi onlar bilmektedirler.
Yukarıda ki iki haber, çok evrensel gibi görünse de; Bolumuzun bu yerel sorununu, düşünüp tartışırken bizlere yol gösterici olabilirler diye düşündüm. Ticari hayatta sadece hak arama becerisi yetmez.Bunun yanında günün koşullarını, teknolojiyi ve sermaye hareketlerini takip etmek,işbirliği ve dayanışma kültürünü öne çıkararak rekabet koşullarını olumluya çevirmek gerekir diye düşünüyorum.
Ekmek derdi,ekmek kavgası ne dersek diyelim. Ama şu bir gerçek ; DÜNYA değil, Dünya ya hükmedenler acımasız. Bu acımasızlığa karşıda insanoğlu birlikte direnç gösterip onu mutlaka yenecektir. Selam olsun EKMEK DERDİ İÇİN ÇALIŞAN tüm hemşehrilerime.
İşim zor.Bazı okurlarım benden, daha anlaşılır yazmamı istiyorlar.Tüm içtenliğimle söyliyeyim ki ;
bu konuda ÇOK GAYRET GÖSTERİYORUM. Ama ben, ancak böyle yazabiliyorum.Affediniz lütfen.
İyi haftalar efendim.ARKADAŞLARINIZ KİTAPLARLA.
06.08.2011