Geçtiğimiz gün bazı basın organlarına, AK Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin'den gelen faks bir çok gazeteciyi şaşırttı.
21 Ekim 2008 tarihinde, Fatih Metin imzasıyla gönderilen faksta şöyle deniyor; Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan ve zamanla yarışan basınımızın, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir görevi vardır. İlimizde de bu önemli göreve katkıda bulunan, yerel ve ulusal basının temsilcileri olan değerli basın mensuplarımız, yurttaşlarımızın gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma ve getirmeye devam edecektir. Halkımızı tarafsız olarak bilgilendirilmesini sağlayan fedakar basın mensuplarımızın gazeteciler gününü kutluyor, ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, dergi ve televizyonlarımızın güzide temsilcilerine başarılar diliyor, sevgi dolu saygılar sunuyorum. Av.Fatih Metin Ak Parti Bolu Milletvekili Adalet Komisyon Üyesi
ALO, SAYIN VEKİL
İşin ilginç yanı ise o gün gazeteciler günü değildi.
Bunun üzerine gazetemiz haber müdürü Aslıhan Sezer, Milletvekili Fatih Metin'i arayarak durumu sordu.
İşte o telefon görüşmesi;
A.Sezer: Sayın Vekil, bize Gazeteciler Günü'nü kutlayan bir faks
çekmişsiniz. Biz bu faksı pek anlayamadık. Hangi Gazeteciler Günü? Bugün
Gazeteciler Günü müymüş? Biz öyle bilmiyoruz da.
F. Metin: Haaa!!! Ben bir araştırayım. Sonra size döner bilgi veririm. Daha sonrasında gazetemize gelen telefon Fatih Metin'in meclisteki ofisinden. Arayan Fatih Metin'in asistanı.
İşte o telefon görüşmesi;
Metin'in Asistanı: Ben Milletvekili Fatih Metin adına faks çektim bazı
gazetelere. Birisi de sizsiniz. Bir yanlışlık olmuş. AKP Meclis Grubu'nda bize
belirli gün ve haftaları gönderiyorlar ve 21 Ekim Gazeteciler Günü olduğu
bilgisini geçiyorlar. Biz de ona istinaden size faks çektik. Özür diliyoruz.
A.Sezer: Biz de acaba bizim için yeni bir gün mü ilan ettiniz diye merak etmiştik.
YİNE DE SAĞOL
Aslında belki de gazetecileri sadece özel günlerde ve seçimlerde hatırlayanlara inat, Fatih Metin'in hiçbir özelliği olmayan bir günde basını hatırladığı için, kendisine teşekkür ediyoruz.
ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ (10 OCAK)
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 111213 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, Bayram olmaktan çıkarıldı ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılmaya başladı.
GAZETECİLER ve BASIN BAYRAMI (24 TEMMUZ)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman gazeteciler için de bir gün belirleyelim düşüncesi ortaya atılmış. İlk gazetenin çıktığı günü belirleyelim demişler. Ama iki ayrı görüş ortaya çıkmış. Türkiye'de ilk gazetenin çıkışı, tabii Osmanlı'dan sonraki Cumhuriyet döneminde kalan topraklar üzerinde. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvimi Vakayi'nin yayınlanışı. İlk Türkçe gazete ama onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat'ın çıkışını ileri sürmüşler. Bu anlaşmazlık nedeniyle o konuda bir görüş birliği olmamış. Bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz'u ortaya atmış. 24 Temmuz bildiğiniz gibi II. Meşrutiyet'te 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gün. Yani bir başkaldırı simgesi. Bu nedenle 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kabul edilmiş.