Kurban kesmenin vacip olduğunu ve sünnet sayıldığını söyleyen Müftü Yaprak şöyle konuştu: “Kurban edilecek koyun ve keçilerin 1 yaşını, dana ve ineklerin de 2 yaşını geçmiş ve tam sağlıklı olmaları gerekir. Kurban bir ibadet olup, bu ibadet de fedakarlık gerektirir. Promosyon eşya karşılığında veya eşya takasıyla temin edilen kurbanlıklar, ibadetin ortaya koymuş olduğu fedakarlık esprisine aykırıdır. İbadete zarar getirecek, sulandıracak bu tür davranışlardan kaçınılması gerekir.”
Kurbanlık hayvanların taksitle veya kredi kartıyla alınmasında dinen bir sakınca bulunmadığını belirten Müftü Yaprak, “Kurban kesecek kişi, satın alacağı kurbanlık hayvanın parasını taksitlendirme yapabileceği gibi, kredi kartıyla da ödeyebilir. Bu satıcı ile alıcının karşılıklı anlaşmasıyla olur” dedi.
Kurbanlık hayvanların kasaplar veya hayvan kesicileri tarafından keskin bir bıçakla hijyenik bir ortamda kesilmesi gerektiğini söyleyen Müftü Yaprak, kurban kesimi ile ilgili olarak da şu uyarıları yaptı:“Kurbanlık hayvanları sokaklarda, otoyol kenarlarında ve küçük çocukların gözleri önünde kesmek son derece günahtır. Kurbanlık hayvanların etleri öğrencilere, aş evlerine, fakir fukaraya dağıtmak, Kurban Bayramı'nın getirdiği sosyal barış ve dayanışma açısından yararlıdır. Kurbanlıkların derileri bir menfaat karşılığında verilmemeli, Türk Hava Kurumu öncelikli olmak üzere ihtiyaç sahiplerine verilmelidir” diye konuştu.
21.12.2006