Bolu’yu ayağa kaldıran olay

Bolu Belediyesi tarafından D-100 karayolu ve TEM Otoyolu Kavşağındaki alt geçitte izin almadan yapıldığı belirlenen Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinin resimlerinin, Karayolları ekiplerince boyayla kapatılması tepkiye yol açtı.

Bolu’yu ayağa kaldıran olay
Haber albümü için resme tıklayın

D-100 karayolunun otogar kavşağı mevkiindeki duvarlara, Bolu Belediyesi tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında, Türk siyasi tarihine geçmiş devlet adamları ile Bolu'nun önemli değeri merhum hayırsever İzzet Baysal ve Mustafa Kemal Atatürk'ün portreleri çizildi. Yaklaşık 5 aydır D-100 karayolu ile TEM Otoyolu'nun kesiştiği kavşakta bulunan alt geçitteki resimler, 2918 sayılı Karayolları Kanunu'na göre yasak olduğu gerekçesiyle üzerleri boyanarak kaldırılmaya çalışıldı. Karayolları ekipleri, kavşak içinde yer alan kütüphane resminin üzerini boya ile kapattıktan sonra kavşağın 4 farklı girişinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Siyasi tarihinin önemli isimleri Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Turgut Özal, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk ile Bolu'nun Manevi Babası İzzet Baysal'ın resimlerinin olduğu ve önemli sözlerinin bulunduğu bölümü kapatmaya başladı. İlk olarak, merhum Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan'ın resimlerinin üzerleri boya ile kapatıldı. Aynı zamanda resimleri doğa şartlarından koruması için yapılan cam koruma çerçeveleri de kırıldı. Resimlerin kaldırılma gerekçesi olarak da sürücülerin dikkatlerinin dağıldığı ve kazaya yol açabileceği gerekçe gösterildi.

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ VE VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Gece yarısı, resimleri kaldırma işlemleri yapıldığı sırada çok sayıda vatandaş, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, belediye yetkilileri ve bazı siyasi partilerin yöneticileri olay yerine geldi. Bölgeye aynı zamanda güvenlik amacıyla çok sayıda polis ekibi de sevk edildi. Vatandaşlar, Karayolları ekiplerinin boyamaması için resimlerin önüne dikilerek set çekti. Bolu Belediye Başkan yardımcısı Rasim Özdemir, "Devlet büyüklerimiz, bu ülkeye Cumhurbaşkanlığı yapmış, Başbakanlık yapmış insanların, büyüklerimizin resimlerini portre olarak şehrimizin girişine çizdirmiştik. Vefat eden devlet büyüklerimizin hiç bir siyaset gütmeden resimlerini çizdirdik. Bunun üzerine zarar görmesin diye camdan kaplama yaptırdık. Ama gelmişler, kaplamayı bize sormadan, bize tebliğ etmeden kırmışlar. Burada günlerce sanatçılar çalıştı. Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş'in resmini boyamışlar. Niye boyuyorlar, niye zarar veriyorlar anlamak mümkün değil." dedi.

MHP Bolu İl Başkanı Cihan Başaran da, "Olayın bir maddi boyutu var ama daha önemlisi manevi bir boyutu da var. Bu insanlar bu ülkeye değer katmış. Bu ülkenin geleceğine yön vermiş insanlar. Apar topar bu insanların resimlerinin üzerinin boyanması çok büyük bir hata. En azından bu konuyla ilgili bilgi verilebilirdi. Şu anda çok üzgünüz." diye konuştu.

ÜMİT: “BÜYÜTÜLECEK HERHANGİ BİR SORUN YOK”

Bolu Valisi Ahmet Ümit de olay yerine gelerek yetkililerden çalışma hakkında bilgi aldı. Bolu Valisi Ahmet Ümit, belediyenin izinsiz şekilde resimleri çizdirdiğini ifade ederek, " Bu kavşakta duvarlara çizilmiş siyasi tarihimizin ve ilimizin önemli şahsiyetlerimizin resimleri ve bazı sözleri vardı. Bu görüntülerin 2918 sayılı trafik kanunu ile ilgili mevzuat çerçevesinde ilgili kurum olan Karayolları'ndan izin alınarak yapılması gerekirken, herhangi bir izin alınmadan yapıldığı ifade edildi. Karayolları Bölge Müdürlüğü ile görüştüm. Gerekçe olarak da bu duvarlardaki resimlerin karayolunun güvenliğini tehlikeye düşürdüğü şeklinde ifade edildi. Burada resimleri olan şahsiyetler sevilen kişiler. Geçerken sürücülerin dikkatini çekmek suretiyle trafik kazasına sebep olabileceği değerlendirilerek Karayolları yetkilileri tarafından bu izinsiz görüntülerin duvarlardan kaldırılması yönünde talimat verildiğini öğrendik. Bu çerçevede Karayolları ekipleri burada bir çalışma başlattılar ama bu çalışmayı durduracağız bu saat itibariyle. Konunun gerekli ve ilgili kurumlar tarafından, gerekli şartlarda yapılması suretinde çözülmesi yolunu göreceğiz, deneyeceğiz ve yapacağız. Şu anda büyütülecek herhangi bir sorun yok." dedi.

“DURUMA EL KOYUYORUZ VE DURDURUYORUZ”

Vali Ümit, "Belediyeye bu noktada herhangi bir bilgi verilmemiş. Belediye zaten izinsiz olarak bunları yaptı. Normalde belediyeye yasal müeyyide uygulanması gerekirken, biz kendi işimizi kendimiz yapalım diye düşündüklerini söylediler. Normalde belediyenin kaldırması gerekirken, Karayolları ekipleri kendi elemanlarıyla kaldırılmasının uygun olduğunu düşünmüşler. Bu çerçevede harekete geçmişler. Madem ki böyle bir yanlış anlaşılma var. Prosedür neyse ona göre hareket edilmek üzere şu anda vaziyete, duruma el koyuyoruz ve durduruyoruz. Yarın ya da öbür gün ilgili kurumlar gereğini yapacaktır." diye konuştu.

Vali Ümit'in açıklamalarıyla beraber alt geçitteki resimleri boyama işlemi durduruldu. Bazı vatandaşlar, Mustafa Kemal Atatürk ve Bolu'nun önemli değeri İzzet Baysal'ın resimlerinin önünde bekleyerek nöbet tuttu. Ayrıca polis ve zabıta ekipleri de güvenlik amacıyla bölgede bekleyişini sürdürüyor.

16 Eki 2020 - 09:58 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.

24

sevket - bu olay kanunen yasaksa yasaktir orada cok sevdiklerimizde olabilir sevmediklerimizde her gorusten lider var bu bolu icin guzel bir kareydi baska iller acaba daha marjinal resimler yaparlar diyemi yasa konulmus olabilir bence

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
22

Vatandaş - Bolu belediyesine düşmanlık Bolu halkına düşmanlıktır....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
21

Erdoğan - Bunlar son çırpınışlar. Benim yapmadığım herşey kötüdür zihniyeti. Tabi bazı şahısların dev posterleri dikkat dağıtamıyor motive ediyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
20

Yorumcu - Malum şahsın resimleri olmuş olsa dokunamazdınız bile... işin işinde M.K.ATATÜRK olunca hiç çekinmiyor utanmıyosunuz pkklılardan farkınız yok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
19

Vatandaş - Allah belanızı versin ne diyelim bu kadar emeğe yazık Allah dan korkun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
18

Bolulu - Bahane;Kazaya sebebiyet verebilir... peki o zaman at heykelini,köprü altında ki balıkları ,balık heykelini,kanlıcayı,köroğlu heykellerini de kaldırın...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
17

Murat - Karayollarındaki bahaneye bak,sürücülerin dikkatini dağıtıyormuş,bu kadar uyduruk yalan olmaz,siz karayollarının kenarlarına ve yolun üzerine koyduğunuz elektronik reklâm tabelaları sürücülerin dikkatini dagitmiyormu?yol kenarlarına koyduğunuz maket polis arabaları yine yol kenarlarına koyduğunuz kazalı araçlar sürücülerin dikkatini çekmiyor mu?bu memlekete büyük hizmetleri olmuş insanlarla uğraşmayın,18 senedir 50km mudurnu yolunu yolunu yapamadınız gidin orası ıle uğraşın,zihniyet bozuk...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
15

yazık - güzel olan herşeyi mahfediyorsunuz . herşeyi bıktım sizden

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
14

ÜLGEN DURMA - Emeğe saygısızlık!!! Sanata saygısızlık!!! Oradaki vefat etmiş devlet büyüklerine saygısızlık!!! Bir devlet kurumunun bir devlet kurumuna saygısızlığı!!! Bu nedir böyle??? Ne ayıp bir şey??? Sayın Vali de büyütülecek bişey yok demiş. Demeç vermiş. Nasıl büyütülecek bişey yok? Oraya o resimleri yapan kişinin yerinde olmak istemiştim ilk gördüğümde. Şu an hissettiklerini tahmin edebiliyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
13

Bolulu - Isallah o faşist yoldan kurtuluruz. Her gün Türkeş Erbakan Özal görmek istemiyorum. Atatürk silinmesin kafi. Cok güzel olmuş. Oh oh.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
12

Yok - E ozaman karayollarının kenarlarındaki bütün reklamları kaldırın amaç belli, unutulup gitsin o büyük liderler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
11

Bolu 1414 - Belliki birilerine batmis..karın ağrısı var birilerinin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
10

gerçek - Bunlar doğuştan hazımsız. Anaları da böyle, babaları da . Kendileri zaten hırsız, sapık, tacizci, tecavüzcü. İşleri güçleri çalmak. Vali olan açıklama yapıyor belediye zaten izinsiz yapmış. Yapılırken neredeydiniz. Sırd kendini ön plana atmak e gündemde kalmak için uğraştığın işe bak. Şaka gibisin sen de. Karayolları da baktı belediye değişince soyup soğana çeviremiyor kaynakları, bari ben de bir yerden başlayayım demiş. Ülkecek idari birimleri hırsızlarla doldurdunuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
09

dede - orada olacak kazalardan kim sorumlu olacal dşkkat dağıtan ve uygunsuz bir yer..resim heykelden başka işiniz yokmu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
08

Filiz Ç. - Konu umarım büyümez,faşist dikta rejiminin gittiği yer,yön belli zaten... Bu olayın başka olaylara sebebiyet vermemesi ümidiyle..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
07

bolulu - sahiplerinin resmi yok diye sildiler yazıklar olsun alın size kutuplaşma

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
06

Emekli - Yine başladı yandaş cahil ler yorum yapmaya. Utanacaklarına birde savunuyorlar pes doğrusu..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
05

Dozerci - Yazık mevzuatta siyasetin var kardeş turkiyedeki gelmiş büyüklerin resimleri kimse geçmişini silemez iyi veya kötü şu yaptığınız gerçekten ayıp

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
04

Dozerci - Kardeş kutuplaşmayı 18 yıldır siz yaptınız bu ülkem de çıkmıştım birde bahsediyorsun yüzün bile kızarmadan yazıklar olsun bir gün belki sanada lazım olur kaybettiğimiz güven adalet

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
03

Yorumcu - Millet ATATÜRK portresi yüzünden kutuplaşacaksa kutuplaşsın... yüzde elliyi evlerinde zor tutuyorum diye meydanlarda anıranları hatırlatırım sana... devlet vatandaşını çok düşünüyorsa ilk önce işsizliği,doları,Euro’yu, altını durdursun her fırsatta GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’e saldırmakta vazgeçsin.. not(sen ve senin gibilerin sonu yakın)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
02

gerçek - he canım he kanun var nizam var ülkede. B...k yoluna gitti ülke 18 yılda sayenizde, ne kanun kaldı, ne hak, ne adalet, ne para.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58
01

Mehmet - Belediye başkanları alışmış her yeri dingo'nun ahırı gibi yönetmeye çalışıyorlar Bu ülkede kanun var nizam var izin al izin veriliyorsa yaparsın. Gerginlik üzerine siyaset yapmanın milleti kutuplaştırmanın Kine Ne faydası var. AYIP Ayıp

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ekim 09:58

REALTY WORLD'DEN ÖRENCİKTE SATILIK YATIRIM FIRSATI

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI ÖRENCİKTE YOL KENARI 2 KAT İMARLI 30 METRE YOLA CEPHELİ ELEKTRİK-SU-YOL-TÜM ALTYAPI HAZIR YERLEŞİK ALA...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

KASAPLAR'DASATILIK 4 KAT İMARLI ARSA.DEĞERLİ YATIRIM

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI KASAPLAR BÖLGESİNDE 4 KAT İMARLI VİLLA İÇİN UYGUN ÇOK KULLANIŞLI 409 METREKARE KUPON ARSA DETAYL...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

RW DEN KİRALIK DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * BHAÇELİ EVLER MAHHALLESİN'DE * MERKEZİ KONUMDA *EN İŞLEK CADDEYE 5 DK. MESAFEDE * 3 ADET BALKON, MUT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

Yolu Var. TURİZM Bölgesinde Yatırım Fırsatı. Realty World'ten

Emlak Dünyasının Güvenilir Markası Realty World İlyas Özçelik Gayrimenkul'den Kındıra'da Kış turizminin önde gelen kayak merkezlerinden Kartalkaya yol...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BOLU'nun en iyi sitesinde daire sahibi olun! Realty World'ten.

Dairelerimiz anahtar teslimdir. Kombisi ve ankastresi takılı. Cam balkonu kapalıdır. Temizliği yapılıp teslim edilecektir. Dairelerimizde Ebeveyn BANY...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

ALPAĞUT MAH. 3 KATLI BİNA 3 CEPHELİ SATILIK 3+1 DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * HUZURLU VE GÜVENLİ BÖLGEDE ; ALPAĞUT MAHALLESİNDE , * ETRAFINDA MÜSTAKİL EVLER ; 3 KATLI BİNA MÜSTAK...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

MERKEZ DURAKLI YANINDA GENİŞ 3+1 VE KİLER ODASI

AKTAŞ MAH.'DE BATI & KUZEY CEPHE 155 M² BRÜT 140 M² NET 3+1 KİLER ODASI BALKONLU MERKEZ DURAKLARINA YAKIN KİLERLİ KULLANIŞLI MERKEZİ KONUMDA Okul,...

0(374) 222 14 14

GEREDE KABİLLERDE SATILIK 2 katlı Bahçeli Müstakil Ev

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI​ * GEREDE / KABİLLER MAHALLESİ * DOĞU / GÜNEY/ BATI CEPHE *334 +90 M² ARSA PAYLI * GENİŞ BALKON * 2 KA...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BORAZANLARDA TERASLI DUBLEKS 3+1

BORAZANLAR MAHALLESİNDE 50.YIL ORTAOKULUNA YAKIN KONUMDA EBEVEYN BANYO TERASLI 3+1 120M2 GÜNEY DOĞU CEPHE ASANSÖR BULUNMAMAKTADIR ZEMİN KAT ÜSTÜ 3 KAT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

İşinizi Zirveye Taşıyın: Belediye Meydanın'da Modern Ofis

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI YENİ BELEDİYE DÜKKANLARINDA MİGROS'UN VE KÖFTECİ YUSUF UN ÜSTÜ 5.KAT BÜTÜN BELEDİYE MEYDANINA HAKİM KÜ...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL