Çok ilginç bir yaşam öyküsü Kuveyt'i inşa eden Bolulu anlattı

Maket yapımına adanmış bir yaşam Sabri Hazinedaroğlu'nunki. Hayatında yaşadığı hiçbir şey maket yapmak kadar ona mutluluk getirmemiş. Profesyonel anla...

Çok ilginç bir yaşam öyküsü Kuveyt'i inşa eden Bolulu anlattı
Haber albümü için resme tıklayın

Maket yapımına adanmış bir yaşam Sabri Hazinedaroğlu'nunki. Hayatında yaşadığı hiçbir şey maket yapmak kadar ona mutluluk getirmemiş. Profesyonel anlamda İstanbul'da başladığı maketçiliğe Kuveyt'te devam eden Hazinedaroğlu, bugün ilimizdeki huzurevi sakinlerinden. Görenleri büyüleyen güzellikteki Bolu Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü binaları maketlerinin sahibi Hazinedaroğlu'nun tek isteği ise maket yapımına devam edebilmek için kaldığı huzurevinde sanat odasının yeniden hayata geçmesi. Haznedaroğlu ile ilginç yaşam öyküsü ve çocukluğunda fark ederek geliştirdiği yeteneği üzerine konuştuk.

Yaptığı maketlerle adından söz ettiren Sabri Hazinedaroğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ayrıntıları şöyle:

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Nüfus cüzdanıma göre, 9 Haziran 1931 tarihinde Bolu'nun Sazak Kandamış köyünde doğdum. Aslında 83 yaşındayım. Bugün üniversite olan İstanbul Yıldız Teknik Okulu İnşaat bölümünde okudum. Eğitimim sırasında İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde bir yazıhanem vardı. Okuldan mezun olamadım, ama mesleği öğrendim. Burada inşaat projeleri çiziyordum ve bina maketleri yapıyordum.

Ya sonra

27 Mayıs 1960 ihtilalı sırasında iflas ettim. Alacaklılar peşime düştü, çareyi bir arkadaşımdan aldığım 100 dolar borçla 1964'te Kuveyt'e kaçmakta buldum. 26 sene Kuveyt'te yaşadım ve orada mimarlık yaptım. Kuveyt'i inşa ettik. Daha sonra 1990 yılında Türkiye'ye döndüm. Bir süre Kuveyt'te biriktirdiğim parayla geçimimi sağladım.

Bazı sorunlar yaşadım ve artık dinlenmek için 2006 yılında da Huzurevi'ne yerleştim.

Yaşadığınız sorunları bizimle paylaşmak ister misiniz?

Hayatım boyunca üç defa evlendim. İlk eşim İstanbulluydu. Ondan üç çocuğum dünyaya geldi. İkinci eşim Lübnanlıydı. Üçüncü eşim de şu an İzmir'de yaşıyor. Biraz asabi bir insanım. Hepsiyle anlaşamama nedeniyle ayrıldım. Çocuklarımdan biri İstanbul'da, biri Sudan'da, bir diğeri de Mersin'de. Türkiye'ye küçük kızımı okutmak için dönmüştüm. Ama o da ayrıldığım annesinin peşinden gitti ve benden ayrıldı. Yalnız kaldım. Akrabalarımdan maddi olarak büyük zararlar gördüm. Bana akreplik yaptılar.

Neden Kuveyt'i tercih ettiniz?

Cemal isimli bir arkadaşım bana dedi ki, “Doktor tanıdıklarım var. Sana sahte akıl hastası raporu alalım. Kurtul” dedi. Ben de elim de mesleğimin olduğunu söyleyerek, istemediğimi belirttim. Benim ilk planım Afrika'ya Johannesburg'a gitmekti. Oraya yerleşip altın madeninde çalışmayı planlıyordum, ama tam o sırada Kongo harbi başladı.

Harp nedeniyle Johannesburg'a giriş çıkışlar yasaklandı. Oraya gidemeyince Kuveyt'e gitmeye karar verdim.

Peki, maket yapmaya ne zaman başladınız?

Çocuk yaştayken başladım maket yapmaya. İlgi duyuyordum çünkü. İlgimden dolayı da sonraki dönemlerde devam ettim. Ve gençlik yıllarımda maket yapmam sayesinde çok paralar kazandım.

Gençlik yıllarınızda maket yapımı sayesinde çok paralar kazandığınızı söylüyorsunuz. O dönem Kuveyt'te mi maket yapımından para kazandınız?

Evet, Kuveyt'te sayısını bile bilmediğim kadar bina maketi yaptım. Mimarlığı bildiğim için ayrıca proje çizerdim. Kuveyt'te bulunan eserlerin birçoğunun maketini yaptım.

Oradaki mühendislere maketlerimi gösterdim. Onlara önce yapılacak binaları maketlerle görüp, ardından inşaata başlanmasının daha yerinde bir uygulama olacağını anlattım.

Binayı yapıp ardından yıkıp yeniden yapmanın çok büyük maliyetlere neden olduğunu söyledim. Maket uygulamasının ise maliyeti düşürdüğünü de belirttim. Bunun üzerine Kuveyt'teki mühendislerde bu teklifimi olumlu karşıladılar. Maketleri görenler önce maket istediler ve ardından inşaata başladılar. Ve yaptığım her maketten paralar kazandım. Kuveyt'te İmar ve İskan Bakanlığı'nda çalışmaya başladım. Devlet bana her yıl maket malzemesi almam için Avrupa'ya gidiş dönüş uçak bileti verirdi. Ve ben de malzemeleri Avrupa'dan getirir ve maketlerimi yapardım.

Kuveyt'teki başarılı iş yaşamınız sanırım ülkemizde de yankı uyandırmış.

Evet. Günaydın gazetesinde “Kuveyt'i inşa eden Türk” başlığıyla hakkımda haberler yayınlandı. Hatta bana orada Kuveyt vatandaşı olmamı teklif ettiler. Ama Türk vatandaşlığından çıkmam istendi. Ben de “Doğduğum, büyüdüğüm, meslek sahibi olduğum vatanla neden bağımı koparayım? Hayır, bunu yapamam.” dedim.

Peki, Bolu'da kaç maket yaptınız?

Bolu'da üç maketi tamamladım. İlki kaldığım huzurevinin maketi oldu. Bu maketim oldukça beğeni topladı. Ardından dönemin Bolu Vali Vekiline giderek, Bolu Valiliği binasının maketini yapmak istediğimi söyledim. Ve onu da bitirdim. Üçüncü maket çalışmam da İl Emniyet Müdürlüğü binası oldu. Bu kurumların girişinde halen sergileniyor yaptığım maketler.

Maketlerinizde kullandığınız malzemeler nelerdir?

İlk başladığım zamanlarda kartondan maketler yapıyordum. Daha sonra ise plastik maddeler kullanmaya başladım.

Peki, bir maketi ne kadar sürede yapabiliyorsunuz?

Maketlerin yapımı benim çalışma performansıma göre değişiyor. Çünkü çok ince bir işçilik gerektiriyor. Ama genellikle 2-3 ay içerisinde tamamlayabiliyordum.

Yaptığınız maketleri görenler nasıl tepki veriyorlar?

Bugüne kadar eserlerin gerçeğine birebir sadık kalarak yaptım maketlerimi. Görenler oldukça beğeniyorlar.

Peki, en çok yapmak istediğiniz maket hangisi oldu?

İzzet Baysal'ın eserlerini yapmayı çok istedim; fakat şu an kaldığım İzzet Baysal Huzurevi dışında bir eserini yapamadım.

Kuveyt'te yaptığınız maketlerden büyük kazançlar elde ettiğinizi söylediniz. Bolu'daki çalışmalardan da maddi bir kazancınız oldu mu?

Hayır, ben onları kendi isteğimle yaptım. Maketlerimin kurumlarda sergilenmesi bile benim açımdan büyük gurur verici.

Başka maket yapmayı düşünüyor musunuz?

Bundan sonra maket yapabileceğimi zannetmiyorum. Bıraktım değil, ama bırakmak mecburiyetinde kaldım. Eğer huzurevindeki sanat odası kapanmasaydı yine maket yapmaya devam ederdim. Çünkü maket yapmak bana meşguliyet sağlıyordu. Malzeme sıkıntısı da çekmem. Eğer bir sanat odası olsa yarım bıraktığım Köroğlu Devlet Hastanesi maketini tamamlamak istiyorum.

Şimdi huzurevindeki günlerinizi nasıl geçiriyorsunuz?

Çoğu zamanımı istirahat ederek geçiriyorum. Bunun dışında zaman zaman kendime ve arkadaşlarıma yemek yapıyorum. Bende biraz aşçılıkta vardır. Günlerim bu şekilde geçiyorum. Yaşlılığın getirdiği rahatsızlıklar dışında herhangi bir sağlık problemim yok. Maketlerimi görüp beni tanımak isteyen insanlar var. Huzurevine kadar gelip sağ olsunlar beni ziyaret ediyorlar. Askeriyeden paşalar bile maketlerimi gördükten sonra beni ziyarete geldiler. Bu da beni mutlu ediyor.

Sayın Hazinedaroğlu, gazetemize verdiğiniz röportaj için teşekkür ederiz.

Gazetenizde yer aldığım için ben teşekkür eder, çalışmalarınız başarılar dilerim.



04 Ara 2010 - 00:00 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.


REALTY WORLD'DEN ÖRENCİKTE SATILIK YATIRIM FIRSATI

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI ÖRENCİKTE YOL KENARI 2 KAT İMARLI 30 METRE YOLA CEPHELİ ELEKTRİK-SU-YOL-TÜM ALTYAPI HAZIR YERLEŞİK ALA...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

KASAPLAR'DASATILIK 4 KAT İMARLI ARSA.DEĞERLİ YATIRIM

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI KASAPLAR BÖLGESİNDE 4 KAT İMARLI VİLLA İÇİN UYGUN ÇOK KULLANIŞLI 409 METREKARE KUPON ARSA DETAYL...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

RW DEN KİRALIK DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * BHAÇELİ EVLER MAHHALLESİN'DE * MERKEZİ KONUMDA *EN İŞLEK CADDEYE 5 DK. MESAFEDE * 3 ADET BALKON, MUT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

Yolu Var. TURİZM Bölgesinde Yatırım Fırsatı. Realty World'ten

Emlak Dünyasının Güvenilir Markası Realty World İlyas Özçelik Gayrimenkul'den Kındıra'da Kış turizminin önde gelen kayak merkezlerinden Kartalkaya yol...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BOLU'nun en iyi sitesinde daire sahibi olun! Realty World'ten.

Dairelerimiz anahtar teslimdir. Kombisi ve ankastresi takılı. Cam balkonu kapalıdır. Temizliği yapılıp teslim edilecektir. Dairelerimizde Ebeveyn BANY...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

ALPAĞUT MAH. 3 KATLI BİNA 3 CEPHELİ SATILIK 3+1 DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * HUZURLU VE GÜVENLİ BÖLGEDE ; ALPAĞUT MAHALLESİNDE , * ETRAFINDA MÜSTAKİL EVLER ; 3 KATLI BİNA MÜSTAK...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

MERKEZ DURAKLI YANINDA GENİŞ 3+1 VE KİLER ODASI

AKTAŞ MAH.'DE BATI & KUZEY CEPHE 155 M² BRÜT 140 M² NET 3+1 KİLER ODASI BALKONLU MERKEZ DURAKLARINA YAKIN KİLERLİ KULLANIŞLI MERKEZİ KONUMDA Okul,...

0(374) 222 14 14

GEREDE KABİLLERDE SATILIK 2 katlı Bahçeli Müstakil Ev

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI​ * GEREDE / KABİLLER MAHALLESİ * DOĞU / GÜNEY/ BATI CEPHE *334 +90 M² ARSA PAYLI * GENİŞ BALKON * 2 KA...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BORAZANLARDA TERASLI DUBLEKS 3+1

BORAZANLAR MAHALLESİNDE 50.YIL ORTAOKULUNA YAKIN KONUMDA EBEVEYN BANYO TERASLI 3+1 120M2 GÜNEY DOĞU CEPHE ASANSÖR BULUNMAMAKTADIR ZEMİN KAT ÜSTÜ 3 KAT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

İşinizi Zirveye Taşıyın: Belediye Meydanın'da Modern Ofis

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI YENİ BELEDİYE DÜKKANLARINDA MİGROS'UN VE KÖFTECİ YUSUF UN ÜSTÜ 5.KAT BÜTÜN BELEDİYE MEYDANINA HAKİM KÜ...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL