Doc.Dr. Ferudun KAYA "AK Parti"

Ak Parti’nin başarılı akademisyen Milletvekili aday adayı Doç. Dr. Ferudun Kaya ile akademik geçmişi ve siyasi hayatı üzerine konuştuk.

Doc.Dr. Ferudun KAYA "AK Parti"
Haber albümü için resme tıklayın

Ak Parti’nin başarılı akademisyen Milletvekili aday adayı Doç. Dr. Ferudun Kaya ile akademik geçmişi ve siyasi hayatı üzerine konuştuk.

Akademik kariyerinde hazırladığı ve Bakanlıklardan da teşekkür yazısı aldığı çalışmaları hem Bolu hem de Türkiye için kullanmaya hazır olduğunu söyleyen Kaya, “Bolu halkı Bolulu bir aday istiyorsa ben varım” diye konuştu.

Haber: Özge ELÇİ

Bir akademisyen olarak siyasete atılmaya nasıl karar verdiniz?

Ferudun Kaya: Siyasete yine bir önceki dönemde olduğu gibi mesleki eğitimin aksadığı yönleri tespit ettim. Hem mesleki eğitim veren yüksekokullarda çalıştım hem de bu alanda teorik bilgiler hazırladım. Üniversitede çalışırken bunların düzelemeyeceğini gördüm. Bu tespitlerden sonra çözüm getirmek için siyasete girdim. Bolu ve Bolu dışında turizm sektöründe çalıştım. İlimiz tamamı Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından turizm şehri olarak ilan edildi. Bu alanda yatırım teşviki alacağını Bolu’ya 21 Aralık’ta geldiğinde Başbakanımız ifade etti. Benim de hem yüksek lisans çalışmalarımda hem de makalelerimde turizm ile ilgili çalışmalar yapmış bulunmaktayım. Aynı zamanda Abant, Kartalkaya ve Antalya da otellerde çalıştım. Ben şuna inanıyorum ve istatistikî bilgilerde de var; her şey dâhil sisteminin turizm gelirlerini düşürdüğünü tespit ettim. Yaklaşık 15 ülkeye gittim, her şey dahil sistemi birçok ülkede kullanılmıyor. Kullanılsa bile yüzde 1 - 2’lik paylara sahip. Bizde ise yüzde 75’in civarında. Bu sistemde, otelde sunulan hizmetlerin tamamı ücretsiz olduğu için müşteriyi otele hapsediyor, dışarıya çıkartmıyor. Benim aynı turist sayısıyla daha fazla gelir elde etmek ve gelirleri artırmak yönünde çalışmalarım var. Her şey dahil sistemini teşvikle kademeli olarak azaltılması bunun yerine yarım pansiyon, oda kahvaltı ya da tam pansiyon sistemiyle daha fazla turizm geliri elde edilebileceği yönünde çalışmalarım var. Her şey dahil sistemine karşı olmamakla birlikte diğer konaklama çeşitleri (BB, HB, FB gibi) teşvik edilerek gelen turistlerin güzel ülkemizin dört bir tarafını görmesine olanak sağlanmalıdır. Otel dışına çıktıktan sonrada yine ülkemizin dört bir tarafında döviz

bırakacaklardır. Bu çalışmaları, ilgili bakanlığa gönderdim, teşekkür yazısı geldi. Bunun turizm gelirlerini artıracağını düşünüyorum, zaten dünyada da örneklerini grafiklerle gördük.

Yine bir diğer çalışmam, ben ülkem ve doğduğum ve doyduğum şehir olan Bolu için ne yapabilirim? Bunun üzerine 3-4 yıldır çalışıyorum. Milli kartlı ödeme sistemiyle kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması yönünde çalışmam var. Bunu yine yetkili birimlerimize çözüm önerisi olarak gönderdim. Bunun için de bir teşekkür yazısı gönderdiler. Yine ilimizle ilgili Belediye Başkanımız ‘İlimiz üniversite kenti olmaya aday’ dedi. Ben de destekliyorum bunu. İlimize öğrenci arkadaşlarımız renk katıyor. İyiki onlar var diyorum. Bolu’da 1990’lı yıllarda üniversiteyle iyi bir ivme kazandı. Bu ivme sürüyor; ama daha önce de söylediğim gibi Karabük Üniversitesi 7 yıl önce Karaelmas Üniversitesi’nden ayrıldı. Yanılmıyorsam 3-4 bin öğrencisi vardı. Şu anda milletvekili aday adayı olan Rektör Bey sayesinde Üniversite 50 bin öğrenci ulaştı. Karabük'e gittiğimizde görüyoruz öğrenci kenti olduğunu. Bizim ilimizde öğrenci artışı Karabük’e baktığımızda aynı oranda seyretmemiş. Bu alanda ne yapılması gerekiyorsa onlar ivedilikle yapılmalı, üniversite yönetimine destek verilmeli. Öğrenci kenti olmaya aday bir şehirsek Bolu’ya akademisyen bir milletvekili gerekiyor. Çünkü Rektörlüğün desteklenmesi, isteklerinin Ankara’da yapılması gerekir.

Peki Bolu’da üniversite öğrenci sayısının yeterince artmayışının sebebi nedir? Daha fazla öğrenciye ulaşabilmek için sizce ne yapılabilir?

Ferudun Kaya: Daha fazla öğrenciye ulaşabilmek için açılmış olan; fakat faaliyete geçmeyen fakültelerin açılması gerekiyor. Gençlik spor bakan yardımcımız Metin Yılmaz Bey Bolu’nun evladıdır. Yurt ihtiyaçları konusunda zaten her türlü destekte bulunuyor. Aslında Karabük’le kıyasladığımızda Bolu’da öğrencinin kalacak yer sorunu olduğunu düşünmüyorum. Baktığımızda kiralık evler var özel yurt girişimleri var.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde son dönemlerde birçok kurumun araştırmalarına göre başarı sıralamalarında bir düşüş var. Daha geç açılan Düzce Üniversitesi’nin bile gerisinde yer alıyor? Bunun sebebi nedir sizce?

Ferudun Kaya: Açılan fakülteler ve bunların bölümlerinin iyi tespit edilmesi gerekiyor. Bazı alanlarda yayın işi daha kolay, bazılarında daha zor. Bu, Düzce’nin tercih ettiği fakülte ve bölümlerin yapısıyla bizim üniversitemizin bölümleri tercihten kaynaklanmış olabilir. Orası kolay yayın yapılabilen bir fakülte açmıştır, burası farklı bir bölüm açmıştır. Yayın kriteri dediğimiz şey önemli; ama şunu iddia ediyorum. Üniversite kenti olmaya adaysak öğrenci sayısı üzerinde özellikle duruyorum. Öğrenci sayısının ilimizde artırılması konusunda da ısrarlıyım.

Siyasete atılmanıza ailenizin tepkisi nasıl oldu?

Ferudun Kaya: Eşimin ve aile büyüklerimizin rızası olmadan girmedim. Eşimle akşam yine konuştuk. ‘Aday profiline bakınca iyi ki girmişsin, girmeseydin üzülürdüm’ dedi. Bolulu hemşerilerimin de beklentisi olan AK Parti aday adayı profilini yükseltiğime inanıyorum. AK Partinin bu hizmet yarışında bende varım demek güzel bir şey.

Bolu’nun sizce en önemli eksiği nedir. Milletvekili olmanız durumunda hangi konunun üzerinde duracaksınız?

Ferudun Kaya: Benim hemen her ilçeyle akrabalık bağım var. Bolu’nun her köşesinde yaşadığım için bu temayülde bazı adaylarımız ilk defa bazı ilçelere gittiler. İlk defa bazı ilçeleri gören aday adaylarımız var. Hizmet verecekleri yerleri tanımaları güzel bir şey. Biz turizm kenti olmaya adayız diyorsak bunun için tüm ilçelerimizin yollarını tamamlamalıyız. Yol medeniyettir. Ulaşım

olmadan turizm olmaz. Bir kere gelen vatandaş, en azından 10 kişiyi getirmezse turizmde büyüyemeyiz. 2015-2019 yılları arasındaki planlarım belli. Ne yapacağımı planladım. Göynük’ün, Seben’in, Taşkesti’nin, Kıbrıscık’ın, Mudurnu’nu yolları belli. Dörtdivanın otoban kenarında olmasına rağmen, bağlantı yollarıda iyileştirilmelidir.

Bolu teşvik de alamıyor. Sizce ne yapılmalı?

Ferudun Kaya: Bolu’da ne kadar gelir seviyesi yüksek desek de başta ilçelerimiz olmak üzere aslen öyle değil aslında. Özellikle ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın durumu gerçekten çok iyi değil.

Bunun nedenlerini tespit etmeye çalıştım. Öncelikle bu konuyu tekrar gündeme getirmeye çalışacağım. Bolu’nun yüksek gelirli çıkmasının nedenlerini tespit edeceğim Bununla ilgili gerekirse çalıştay yapacağım.

Ak Parti Bolu’da ilk 2 dönem 3 milletvekilini de aldı; ama son dönem bir milletvekili kaybetti. Sizce bunun sebebi neydi?

Ferudun Kaya: İl yetkililerimiz bunları araştırmıştır, çalışmalarını yapmıştır ve aday belirleme sürecinde bunları dikkate alacaktır. 3 vekilden 2’ye düşmek; oyu artırdık deniliyor ama futbolda da şu vardır, iyi oynamışsınızdır ama önemli olan skor. Mudurnu’nun 16 bin seçmeni var, 9 bin de Bolu’da Mudurnulular var. Toplam 25 bin civarında seçmeni vardır. Yine Kıbrıscık ilçesinde yaşayanların nüfusu az bile görünse de Bolu’da yaşayan Kıbrıscıklılar çok fazladır. Yine Seben ilçemizde aynı şekildedir. Mengen, Göynükde aynı şekildedir. Gerede ilçemizin yanı sıra bu ilçelerimizin aday tercihleri dikkate alınmalıdır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de gördük ki AK Parti genel seçimlerde 3-0 yapabilir.

Bunu yapabileceğime inanıyorum; çünkü Bolu’ya yaklaşık 10 bin yeni seçmen geldi. Bunların büyük kısmı üniversite öğrencisidir. Ben AİBÜ’de okudum, hem lisansımı hem de yüksek lisansımı burada tamamladım. Bolu’da öğrencilik nasıldır, sorunları nelerdir çok iyi biliyorum. Aynı zamanda Üniversitede görev yapıyorum. İçinizden biri mesajıyla sorunlarınızı biliyorum, çözmeye adayım mesajıyla bu gelen 10 bin öğrenci kardeşimin büyük çoğunluğunun teveccühünü kazanabilirim. Bir önceki vekil kaybını da kapatabileceğime inanıyorum. Ben Bolu’nun köylerinde, yaylalarında birçok yerinde bulundum, yaşıyorum. Birçok ilçeyle akrabalık bağım var. Bu nedenle Bolulu aday isteniyorsa ‘ben varım’ diyorum.

04 Mar 2015 - 11:00 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.


REALTY WORLD'DEN ÖRENCİKTE SATILIK YATIRIM FIRSATI

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI ÖRENCİKTE YOL KENARI 2 KAT İMARLI 30 METRE YOLA CEPHELİ ELEKTRİK-SU-YOL-TÜM ALTYAPI HAZIR YERLEŞİK ALA...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

KASAPLAR'DASATILIK 4 KAT İMARLI ARSA.DEĞERLİ YATIRIM

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI KASAPLAR BÖLGESİNDE 4 KAT İMARLI VİLLA İÇİN UYGUN ÇOK KULLANIŞLI 409 METREKARE KUPON ARSA DETAYL...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

RW DEN KİRALIK DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * BHAÇELİ EVLER MAHHALLESİN'DE * MERKEZİ KONUMDA *EN İŞLEK CADDEYE 5 DK. MESAFEDE * 3 ADET BALKON, MUT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

Yolu Var. TURİZM Bölgesinde Yatırım Fırsatı. Realty World'ten

Emlak Dünyasının Güvenilir Markası Realty World İlyas Özçelik Gayrimenkul'den Kındıra'da Kış turizminin önde gelen kayak merkezlerinden Kartalkaya yol...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BOLU'nun en iyi sitesinde daire sahibi olun! Realty World'ten.

Dairelerimiz anahtar teslimdir. Kombisi ve ankastresi takılı. Cam balkonu kapalıdır. Temizliği yapılıp teslim edilecektir. Dairelerimizde Ebeveyn BANY...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

ALPAĞUT MAH. 3 KATLI BİNA 3 CEPHELİ SATILIK 3+1 DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * HUZURLU VE GÜVENLİ BÖLGEDE ; ALPAĞUT MAHALLESİNDE , * ETRAFINDA MÜSTAKİL EVLER ; 3 KATLI BİNA MÜSTAK...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

MERKEZ DURAKLI YANINDA GENİŞ 3+1 VE KİLER ODASI

AKTAŞ MAH.'DE BATI & KUZEY CEPHE 155 M² BRÜT 140 M² NET 3+1 KİLER ODASI BALKONLU MERKEZ DURAKLARINA YAKIN KİLERLİ KULLANIŞLI MERKEZİ KONUMDA Okul,...

0(374) 222 14 14

GEREDE KABİLLERDE SATILIK 2 katlı Bahçeli Müstakil Ev

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI​ * GEREDE / KABİLLER MAHALLESİ * DOĞU / GÜNEY/ BATI CEPHE *334 +90 M² ARSA PAYLI * GENİŞ BALKON * 2 KA...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BORAZANLARDA TERASLI DUBLEKS 3+1

BORAZANLAR MAHALLESİNDE 50.YIL ORTAOKULUNA YAKIN KONUMDA EBEVEYN BANYO TERASLI 3+1 120M2 GÜNEY DOĞU CEPHE ASANSÖR BULUNMAMAKTADIR ZEMİN KAT ÜSTÜ 3 KAT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

İşinizi Zirveye Taşıyın: Belediye Meydanın'da Modern Ofis

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI YENİ BELEDİYE DÜKKANLARINDA MİGROS'UN VE KÖFTECİ YUSUF UN ÜSTÜ 5.KAT BÜTÜN BELEDİYE MEYDANINA HAKİM KÜ...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL