Kasım ayı gelince, Bolu Belediyesi (Park ve Bahçeler Müd.);doğru zamanda ,doğru çiçeği( kasımpatıları),diğer senelerden daha fazla sergileyerek çevreye mutluluk ve iyimserlik dolu çeşniler hissettirmiştir.
Asıl adı krizantem (Latince Chryssianthemus ssp.)olarak adlandırılmıştır.Ancak ülkemizde Türkçe olarak bitkiyi adlandırırken fenolojisine (bitkilerin iklime bağlı uyanması,tomurcuklanması,çiçeklenmesi v.b. bilimi) bağlı olarak isim verilmiştir.
Neredeyse 48 yıl öncesi, Orman Fakültesi Bahçesinde, Rahmetli Prof.Dr.Abdulgafur Acatay Hocamız sohbet esnasında;” Gençler, bilin bakalım! Kasımpatılar niye kasımda patlar? demişti. Bizlerden iyi kötü bir ses çıkmayınca da ,bilimsel sayılabilecek yanıtı açıkladı. “Kasımpatı bir kısa gün bitkisidir. Gün uzunluğunun 12 saatten fazla olduğu günlerde (yazın) çiçek tomurcuğu oluşturamaz.En uygun zaman Türkiye için kasım ayı olmakta, çiçeklenme sırasında - gece sıcaklığının +15 santigrad derecesinden aşağıda olması- gerekir. -20 dereceye kadar soğuğa dayanabilen kanaatkar bir kış bitkisidir.”
İsmiyle ilgili bir güzel hikayeyi ise; “Selma’nın Günlüğü “rumuzlu köşe yazısından aldım (bizimhendek.com .2012).
Bir rivayete göre: kasımpatı çiçeği adını, Crisan adlı bir Fransız gençten almıştır. Crisan bir köy ağasının yanında çalışmakta olan yakışıklı bir gençtir.Köy ağasının kızına aşık olmuştur.Tabii ki kızda ona.Genç kız ve Crisan’ın aşkını öğrenen Kızın Babası Crisan’ı işten çıkarır ve bir daha topraklarına yaklaşmamasını söyler.Crisan’dan haber alamayan genç kız aşkından yataklara düşer. Duruma daha fazla kayısız kalamayan evin hizmetçisi Crison’a, mesajlarını genç kıza iletebileceğini söyler.Romantik Crison ormandan her gün sevgilisi için çiçek toplar.Çiçeğin adı kasımpatıdır.Topladığı çiçeklere bir not iliştirir.”Crisan t’aime (Crisan seni çok seviyor.)” .
Çin ,Japonya, Rusya’da iyimserlik,neşe,uzun ömür, ve mutluluk anlamlarını taşıyan (Doğu çiçeği veya Yaşam çiçeği )olarakta anılır.
Çin FENG-SHUİ sanatına göre, kasımpatılar evinize mutluluk ve güç getirir.
Rusya- Kırım‘daki Nikita Botanik Bahçesinde , geleneksel Kasımpatı Balosunun bu günlerde , 62’incisi kutlanacaktır.Bu bahçede 300’ü aşkın kasımpatı her sene sergilenir.
Kasımın hüzünlü güzeli, soğuğun sıcak bekçisi kasımpatıların kokularıyla çevrelenip harmanlanmış olarak Anıt Parkta, 10 Kasımın, Atamızın ölüm yıldönümünün daha bir anlamlı kutlanmasını dilerim.