Mevcut üniversitemizi kurtaralım, 2. üniversiteye vakıf olarak destek vermeye hazırız!

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı’nın ‘ilimize yeni bir üniversite kurulmalı’ açıklamalarıyla başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Birçok kişinin konuya ilişkin açıklamaları basında yer alırken, olayın belirleyici tarafı olan İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal kamuoyunda yaşanan tartışmaları yakından izledi. Boluluların üniversitesine sahip çıkmasını memnuniyetle karşılayan Baysal, tartışmalara ilişkin İzzet Baysal Vakfı’nın görüşünü almak için kendisine ulaştık. Baysal açıklamasında, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönemin Başbakanı olarak temelini attığı Mühendislik ve Mimarlık fakültelerinin tüm bölümleri hala hayata geçirilemediği gerçeğine vurgu yaptı. Ahmet Baysal, “Önce mevcut üniversitemizi kurtaralım. Hak ettiği yere getirelim. İzzet Baysal Vakfı olarak düşünülen ikinci üniversiteye katkı vermeye hazırız” dedi.

İŞTE BAYSAL’IN AÇIKLAMASI;

Geçenlerde sayın rektörümüzün Ticaret ve Sanayi odasında meclis üyelerine hitaben yaptığı basın açıklamasını okuduğum zaman rektörün Bolu’ya yeni ikinci üniversite kazandırmak arzusunu görmekten memnun oldum. Bolu’ya ikinci bir yeni üniversite kazandırmak istiyor. Beyanatından anlıyorum ki bu üniversite içinde, Abant İzzet Baysal Üniversitesinde zaten mevcut olan mühendislik fakültelerini de yeni üniversitenin içine alarak Bolu’da geniş teknik konular ağırlıklı bir üniversite kurulması düşüncesinde. Arzusu gayet güzel, Bolu’ya tabi ki ikinci bir üniversite hiçbir Bolulunun karşı çıkacağı bir husus değildir.

Ancak rektörün bu açıklamasından sonra beyanatın ‘’üniversitenin bölünmesi’’ görüşüne bilhassa mütevelli heyeti üyelerimizden reaksiyon oluştu. Bu haklı reaksiyona, köşe yazarları, Bolu halkından yorumlar ile destek oluşturduğunu takip ettim. Basınımızın da konuyu yazılı ve internet medyasına taşımasıyla her iki ayrı parti Bolu Belediye başkan adayları Fatih Metin ve Tanju Özcan’ın da mevcut “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde” açılamayan fakülteler varken Abant İzzet Baysal Üniversitesinin bölünme fikrine her iki belediye başkan adayının da karşı görüşte olmalarını memnuniyetle karşıladım.

ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Fakat bir konu var ki beni hakikaten çok düşündürdü. Benim gibi Bolu sevdalısı birinin, ilimizde önce mevcut var olan üniversitede öğrencilerinin ve akademisyenlerinin her türlü ihtiyacını karşılamış bir üniversiteden sonra ikinci bir üniversitenin açılması arzu ettiğimiz bir husus olur. Fakat konunun düşündürücü tarafı rektör beyin kendisinin sorumluluğunda olan ve halen yönettiği Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde büyük eksiklikler ve noksanlıklar olmasıdır. Hükümetimiz şehirlerde ikinci üniversiteleri bildiğim kadarıyla öğrenci sayısı ilk üniversitede 40 bini aşan öğrenci sayısına ulaştığı durumlarda planlıyor. Bu durumu daha sonra görüşmelerimizde sayın rektörümüzde kabul etti. Hâlbuki üniversitemizde bugün için yaklaşık 30 bin öğrenci ancak var.

REKTÖRLE DE GÖRÜŞTÜM

Bolu’daki yerel basının internet sitelerinde çıkan haberleri okuduktan sonra aynı zamanda 2019 yılında protokole bağlayacağımız hukuk fakültesinin detaylarını görüşmek için rektörden bir randevu aldım. Bu toplantıda Hukuk Fakültesi inşaatı detayları hakkında mutabık kalarak karara bağladık. Aynı zamanda Hukuk Fakültesi mezunu olan Bolu Valimiz Ahmet Ümit’in de isteğini dikkate alarak 1.500 öğrenci kapasiteli fakülte inşaatını tamamlayacağız. İnşallah 11 Mayıs 2019 da üniversitemiz ile birlikte belirtilen protokolü imzalayacağız. Protokolden sonra Vakıf olarak hukuk fakültesi inşaatına başlayacağız. Hukuk fakültesi konusu görüşüldükten sonra rektöre bu ikinci üniversite konusunu açtım. Bu vesile ile yeni öğrendiğim; İzzet Baysal Vakfımızın, bugün ki Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’la 2005 yılında dönemin Başbakanıyken temelini attığı mühendislik ve mimarlık fakültelerinin öğretim üyesi eksiklikleri giderilememiş ve bazı bölümlerine öğrenci alınamamış. Öğretim görevlisi yetersizliği nedeniyle mühendislik ve mimarlık fakültesinde açılamamış bölümler var. Kuruluşundan bu yana hala öğrenci alamamışlar. Biliyorsunuz ben de inşaat mühendisiyim, özellikle inşaat mühendisliği fakültesinde öğrenci olmayışı beni derinden etkiledi. İnşaat mühendisliği bölümündeki durumu öğrenince çok üzüldüm. 2006 yılında açılan mühendislik ve mimarlık fakültesinin, İnşaat mühendislik bölümüne, şehir ve bölge planlama bölümüne, endüstri mühendisliği ve harita mühendisliği bölümüne hala daha öğrenci alınamamış. Rektör görüşmemizde bu üzücü durumu kabul etti. Kendi ifadesiyle öğretim görevlisi bulamadıklarını söyledi.

Bu görüşmede sayın rektörden yeni fakültelerden önce, mevcut rektörü olduğunuz büyük hayırsever İzzet Baysal’ın gururla ismini taşıdığınız üniversitenin bölümlerini faaliyete geçirmesini istedim. Hepsinin doğru olduğunu fakat henüz daha öğretim görevlisi bulamadıkları için bazı bölümlere öğrenci alamadıklarını söyledi. Bakın ben de mühendisim, mezun olanlar olduğunu sanıyordum bırakın mezun olmayı öğrenci bile alınamamış. Bunları herkesin huzurunda dile getirdim. Söylediğim hiçbir görüşe itiraz etmedi sayın rektör.

Ancak işin çok enteresan tarafı ben bu durumu bugüne kadar araştırma yapmadığım için üzülerek söylüyorum.

ŞU KARARA VARDIM

Ben o zaman şu karara vardım. Sayın rektörün ilk önce üniversitemizdeki boşlukları doldurarak 40 bin öğrenciye ulaşması gerekir. Çünkü yeni açılacak hukuk fakültesinin nitelikli bir fakülte olması yönünde görüştük. Tüm bu fakülteler faaliyete geçtikten sonra siz ikinci üniversiteyi ancak o zaman düşünmelisiniz dedim. O zaman biz de İzzet Baysal Vakfı olarak her türlü desteğimizi yeni üniversiteye de sunarız. Evvela mevcut üniversitemizde açılmayan bölümlerin açılması ve doldurulması gerekir. Sizin öncelikli göreviniz budur. Sizin ‘benim üniversitem’ dediğiniz bir üniversite de boş kontenjanları doldurmadan ikinci bir üniversiteden bahsetmeniz bile abes olur dedim. Çünkü bu üniversite sizin üniversiteniz. Sayın rektör dedi ki ‘bazı bölümleri açmak için benden öncekilerde öğretim görevlisi bulamamış bende bulamıyorum’. Madem bölümler açılmış bulmak zorundasınız dedim. Az önce karşılıklı olarak Hukuk Fakültesinin anlaşmasını imzaladık. Ya onu da bitirdiğimiz zaman oraya da öğretim görevlisi bulamazsanız ne olacak dedim ve açıkça bunları dile getirdim. Rektörde ifadelerimin hepsini kabul etti. ‘Biz eksiği olan bu fakültelere öğretim görevlisi bulacağız ve bulmaya çalışıyoruz’ dedi. Bu konular için zaman istedi. Kendisi de YÖK’te bu konu ile alakalı aynı zamanda uğraştığını söyledi.

BİZ BOLU SEVDALISIYIZ

Hiçbir zaman ikinci bir üniversitenin karşısında olmayız. Fakat evvela açılmış olan bölümleri doldurmamız lazım. Yani işin özü BAİBÜ’de teknik fakülte binaları hazır halde olmasına rağmen; İnşaat, Endüstri ve Harita Mühendisliği bölümleri akademisyen yetersizliği nedeniyle öğrenci kabul edemiyorken, biz vakıf olarak ikinci üniversiteyi doğru bulmuyoruz. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine adını biz değil devlet verdi. Bu açılmayan bölümlerin atıl vaziyette kalmasına Vakıf olarak razı olamayız. İzzet Baysal kampüsünün bir teknik üniversiteye dönüştürülmesi isteniyorsa, zaten kampüste yer hazır, imkan varsa oraya bir “Teknoloji Fakültesi” kursunlar içine Maden ve Metalurji bölümleri, Deniz ve Gemi Yapımı Bölümleri, Uzay Bilimleri ve Uçak Yapımı Bölümlerini koysunlar, yapılmış mevcutlar ile birlikte ortaya bir teknik üniversite çıkacaktır.

BAŞKAN ALAADDİN YILMAZ’A

Bu arada Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın bu konudaki bilgi eksikliğinden kaynaklı olduğuna inandığım beyanatındaki boşluğu da doldurmak isterim. Sevgili Yılmaz; belirttiğin gibi ‘’İzzet Baba’nın korunmaya ihtiyacı yok, o bizatihi Bolu’nun sahibidir.’’ Ama İzzet Babamızın Bolu’nun eğitimine ve sağlığına yaptığı eserlerin korunmaya ihtiyacı vardır. Bolu Belediye Başkanı olarak senden önce;

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin bölünmesi yerine korunmasına ve 40.000 üniversite öğrenci sayısına kavuşması için gayret etmeni beklerim. Bu vesileyle tüm Bolu halkının yeni yılını kutluyor Bolumuza huzur, hayır ve bereket getirmesini diliyorum.

22 Oca 2019 - 16:24 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.

06

Bolu 14 - Boluda ÜNV nin ulasım isi Tramvay hattı döşenmelidir.Syn izzet Baysal vakfı siyasetin brokratların oyuncağı olmamalı.Adalet ve liyakat hakim olmalı.Entellektüel basarıya dayalı kadrolar kurulmalıdır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 16:24
05

Adalet liyakat - Öncelikle liyakatlı insanları akademisyen yapmalı siyassiler kadrolasmamalı.Eski Rektör bile şaibelere ragmen isine devam ettirilmemeli.piyon olanların vebalini vermeli.Hak adalet ve liyakat ön planda olmalı.....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 16:24
04

MUZAFFER ERDOĞAN - Sayın Ahmet amcamın ellerinden öpüyorum.sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Bolumuzun önce kaliteli adından söz edilen bir üniversiteye ihtiyacı var.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 16:24
03

Bolulu - Kesinlikle üniversitenin kalitesi artması lazım Yeni fakülteler açılabilir yazılım ,nükleer ancak 2. Üniversite bence gereksiz liseden farkı kalmaz üniversitenin Akademisyen öğrencilerin ihtiyacı karsilanmali.Kaliteli akademisyenlerimiz var daha kaliteli hocalarımız Boluya davet edilmeli.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 16:24
02

Yasin pazarcı - izzet baysal üniversitesi adı altında değilde başka bir isim adı altın da açılacak 2.bir üniversiteye ihtiyacımız var böylece izzet baysal vakfı sırtından bir yük kalkar, katma değeri yüksek hayırlar yapmaya başka kulvarlarda devam edecekleri kuşkusuz.bu 2.üniversite başka bir yerleşkede örneğin karacasu bölgesi veyahut başka bir alanda açılır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 16:24
01

A - Önce 4 yıllık gastronomi bölümünü Mengen'den kurtarsınlar sonra 2. Üniversiteyi kurmayı düşümsünler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 16:24

REALTY WORLD'DEN ÖRENCİKTE SATILIK YATIRIM FIRSATI

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI ÖRENCİKTE YOL KENARI 2 KAT İMARLI 30 METRE YOLA CEPHELİ ELEKTRİK-SU-YOL-TÜM ALTYAPI HAZIR YERLEŞİK ALA...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

KASAPLAR'DASATILIK 4 KAT İMARLI ARSA.DEĞERLİ YATIRIM

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI KASAPLAR BÖLGESİNDE 4 KAT İMARLI VİLLA İÇİN UYGUN ÇOK KULLANIŞLI 409 METREKARE KUPON ARSA DETAYL...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

RW DEN KİRALIK DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * BHAÇELİ EVLER MAHHALLESİN'DE * MERKEZİ KONUMDA *EN İŞLEK CADDEYE 5 DK. MESAFEDE * 3 ADET BALKON, MUT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

Yolu Var. TURİZM Bölgesinde Yatırım Fırsatı. Realty World'ten

Emlak Dünyasının Güvenilir Markası Realty World İlyas Özçelik Gayrimenkul'den Kındıra'da Kış turizminin önde gelen kayak merkezlerinden Kartalkaya yol...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BOLU'nun en iyi sitesinde daire sahibi olun! Realty World'ten.

Dairelerimiz anahtar teslimdir. Kombisi ve ankastresi takılı. Cam balkonu kapalıdır. Temizliği yapılıp teslim edilecektir. Dairelerimizde Ebeveyn BANY...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

ALPAĞUT MAH. 3 KATLI BİNA 3 CEPHELİ SATILIK 3+1 DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * HUZURLU VE GÜVENLİ BÖLGEDE ; ALPAĞUT MAHALLESİNDE , * ETRAFINDA MÜSTAKİL EVLER ; 3 KATLI BİNA MÜSTAK...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

MERKEZ DURAKLI YANINDA GENİŞ 3+1 VE KİLER ODASI

AKTAŞ MAH.'DE BATI & KUZEY CEPHE 155 M² BRÜT 140 M² NET 3+1 KİLER ODASI BALKONLU MERKEZ DURAKLARINA YAKIN KİLERLİ KULLANIŞLI MERKEZİ KONUMDA Okul,...

0(374) 222 14 14

GEREDE KABİLLERDE SATILIK 2 katlı Bahçeli Müstakil Ev

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI​ * GEREDE / KABİLLER MAHALLESİ * DOĞU / GÜNEY/ BATI CEPHE *334 +90 M² ARSA PAYLI * GENİŞ BALKON * 2 KA...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BORAZANLARDA TERASLI DUBLEKS 3+1

BORAZANLAR MAHALLESİNDE 50.YIL ORTAOKULUNA YAKIN KONUMDA EBEVEYN BANYO TERASLI 3+1 120M2 GÜNEY DOĞU CEPHE ASANSÖR BULUNMAMAKTADIR ZEMİN KAT ÜSTÜ 3 KAT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

İşinizi Zirveye Taşıyın: Belediye Meydanın'da Modern Ofis

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI YENİ BELEDİYE DÜKKANLARINDA MİGROS'UN VE KÖFTECİ YUSUF UN ÜSTÜ 5.KAT BÜTÜN BELEDİYE MEYDANINA HAKİM KÜ...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL