“Nilüfer ve bonsai sanat parkı”

Doğal güzellikleri ve doğasıyla uyumlu şehircilik anlayışı ile “Tabiatın Kalbi” olarak markalaşan Bolu, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek, dünya literatürüne girmeye hazırlanıyor.

“Nilüfer ve bonsai sanat parkı”
Haber albümü için resme tıklayın

Haber: Erdal Tanrıverdi

Bolu Belediyesi, Türkiye’nin ilk bonsai eğitim üretim serası ile 200 çeşit nilüfer koleksiyonunun yer alacağı 7 bin 300 metrekarelik “Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı” kuruyor. Parkta ayrıca, özel üretim güller, şakayıklar, alabalık havuzu da olacak.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı’nda Bolu’ya has Akçaağaç, Sarıçam gibi endemik türler, Bonsai formatında üretilecek ve böylece dünya sanat literatürüne girmeyi hedefliyoruz. Bonsai yetiştirme kurslarımız ile de yeni bir iş kolu oluşturacağız. Sanatçılara ilham olacak Parkımız yeni iş imkanı da sağlayacak” dedi.

Bolu Belediyesi, “Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı” ile Türkiye’yi ilk bonsai eğitim üretim serası ve yüzlerce çeşit nilüfer koleksiyonu ile tanıştıracak. Antalya, Side, Bodrum ve Bolu’daki Petro Kent’lerinin kurucusu, Bolu sevdalısı Belgin Özer’in ön projesini hazırlayıp, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile paylaşarak fikir babası olduğu, Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından projelendirildi. Yapımı hızla devam eden ve yaz sonunda açılması planlanan Park, Alpağutbey Mahallesi’nde, toplam 7 bin 300 metrekarelik dev bir alana kuruluyor.

ÜNLÜ NİLÜFER ÇİÇEĞİ KOLEKSİYONERİNDEN 200 ÇEŞİT NİLÜFER

Parkın tam ortasında, “Nilüfer çiçeği gibi git bu hayal ırmağında yetiş” diyen Mevlana’dan, resmettiği nilüferlerle sanatta çığır açan Claude Monet’e kadar, büyük düşünür ve sanatçılara ilham kaynağı olan ‘Nilüfer’lerin yetiştirileceği bin 160 metrekarelik özel havuz yer alacak. Türkiye’nin en büyük nilüfer havuzu olacak ve dünyanın en zengin nilüfer çiçeği koleksiyonuna sahip işadamı Hüseyin Usta’nın, Belediye nezdinde Bolu’ya hediye ettiği tam 200 çeşit nilüfere ev sahipliği yapacak

Havuzun içerisinde nilüfer türlerine göre farklı yüksekliklerde 104 ayrı bölüm bulunacak ve her nilüfer türünün yeri maksimum boyuna göre belirlenecek. Havuzu suyu ise park alanında bulunan yeraltı sularından sağlanacak. Park alanında bulanan yeraltı suları toplanarak önce Parkın kuzeydoğusundaki alabalık havuzunu ve sonra da nilüfer havuzunu dolduracak. Kalan su ise parkın güney batısında yapılacak olan 50 tonluk yeraltı su deposunda toplanacak. Parkın kurulacağı arazinin yüzde 6’lık bir eğime sahip olması sayesinde ise su akışları elektrik enerjisi harcamadan sağlanacak.

TÜRKİYE’NİN İLK BONSAİ SERASI

Parkın içerisinde 100 metrekare büyüklüğündeki bir alanda ise “Türkiye’nin ilk Bonsai Ağacı Üretim Merkezi” yer alacak. Japonya’dan dünyaya yayılan ve “Saksıda Ağaç” anlamına gelen Bonsai, “genetik yapılarını bozmadan, insan eliyle ağaç minyatürleştirme sanatı” olarak tanımlanıyor.

“Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı”nda, Bolu’nun iklim nedeniyle seraya ihtiyaç duyan bonsai ağaçlar için oluşturulan özel bir Bonsai Serası olacak. Sera, ışıktan daha fazla yararlanmak için cam tavandan oluşacak. Bolu iklimine uygun bonsai ağaçları ise sera dışında, açık havada yetiştirilecek.

HASBAHÇE’NİN GÜLLERİ VE ŞAKAYIKLARI, BOLU SANAT PARKI’NDA

Rengarenk taç yapraklarıyla büyüleyen şakayıklar ve çağlar boyunca sanatın temel ilham odaklarından, mis kokulu güller, Sanat Parkı’nda renk cümbüşü yaratacak. Osmanlı İmparatorluğu’nun, yetiştirilmesi için özendirme tedbirleri aldığı güller ve padişahların Anadolu şehirlerinden toplattırarak, Hasbahçe'ye diktirdiği şakayıklar, Bolu’daki Sanat Parkı’nda “Özel Koleksiyon” olarak sergilenecek. Park’a ilk etapta, Gallicas, Flarıbunda, Menekşe Gülü, Okka Gülü gibi çeşitli gül türlerinden 100 adet dikilecek. Bolu iklimine güzel uyum gösteren şakayıklar ise Bolu’da yazın ilk habercisi olacak.

ABANT ALASI DÜNYAYA TANITILACAK

Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, balıkçılık ve endemik hayvan meraklılarının da ilgisini çekmeye aday. Salmonidae falmilyasından gelen ve sadece Türkiye’de, Abant Gölü’nde yetişen Abant Alası balığı da Park’ta kurulacak küçük bir havuzda yetiştirilecek. Abant Alası, dünyadaki 4 ana alabalık türünden birini oluşturmasıyla, Bolu’nun eşsiz zenginliklerinden biri olarak biliniyor.

GÜVERCİNLER, BARIŞ İÇİN UÇACAK

Kestane eriği, burnu kızıl eriği, miskici elması gibi Bolu’nun endemik meyve ağaçları da, gelecek nesillere sağlıklı aktarılması amacıyla Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı’nda yetiştirilecek. Park’ın en hoş sürprizlerinden birini ise beyaz güvercinler yapacak. Güvercin kümeslerinin yer alacağı Park’ta, belirli saatlerde uçurulacak elli beyaz güvercin, Bolu’dan dünyaya barış mesajları verecek.

ÇOCUKLAR, ENDEMİK AĞAÇLAR ARASINDA KOŞACAK

Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, 4 mevsim yeşil kalan ağaçlarıyla da ziyaretçileri cezbedecek. Park’ta yürüyüş için çam, meşe, ıhlamur, akçağaç ve ladin ağaçlarından oluşan küçük korular yer alacak. Dünyada sadece Bolu’da yetişen endemik ağaçlar da bu projeyle ziyaretçilere görsel olarak tanıtılacak. Ayrıca, Park, çimlik alanlarıyla da ziyaretçilerine çocukların koşup oynayabileceği rahat ve huzurlu bir ortam sunacak. Park’ta, 380 metrekarelik alana yayılan çocuk oyun grubu, fitnes aletleri ve 300 metrekarelik kafeterya ve kamelya da misafirlerini ağırlamaya hazır.

YILMAZ: “PARKIMIZ, SANATÇILARA İLHAM KAYNAĞI OLACAK”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türkiye’de bir ilk’ olacak “Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı”nı Bolu’ya kazandırmaktan gurur duyduklarını belirterek, “Bu çok yönlü bir proje. Bir yanıyla Bolu’da, sanatçılara ilham kaynağı olan nilüferler, bonsai ağaçları, korulardan oluşan Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı’nı halkımıza sunuyoruz. Türkiye’de ilk olacak bu çok yönlü Parkımızda, Bolumuza uygun nilüfer türlerini yetiştireceğiz, çoğaltacağız görsel bir şov ile sunacağız.

Sanat Parkı, halkımızı yerel ve ulusal sanatçılarla bir araya getirecek bir ortam sağlayacak. Eminim bu Park, gelecekte, güzel sanatlar için büyük bir ilham kaynağı olacak. Halkımızı ve sanatçılarımızı, Park’ta kuracağımız ‘Beşi Bir Yerde Görsel Sanat Galerisi’ ile bir araya getireceğiz. Bütün bunlar, birçok insanın bilgisi, emeği, imkanı ve sabrı ile bir araya getiriliyor. Dünyada bu kadar nadir çeşidin bir araya toplandığı ve bilimsel yöntemlerle yetiştirildiği bir başka Park yok” diye konuştu.

“BOLU ENDEMİK TÜRLERİ DÜNYAYA TANITILACAK”

“Bolu’nun endemik bitkilerini ve hayvanlarını dünya çapında tanıtmayı hedefliyoruz” diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Akçaağaç, Sarıçam gibi Bolu’nun endemik bitkileri, ilk kez bonsai ağacı olarak yetiştirilecek ve dünyaya tanıtılacak. Dünyadaki 4 alabalık çeşidinden biri olan Abant Alası, özel bir havuzda yetiştirilecek. Diğer yandan, bu Park ile halkımıza yeni bir ekmek kapısı da açmış olacağız. Bonsai ağaçları bir sanat eseri olarak kabul görüyor ve 500 ila 4 bin TL arasında alıcı buluyor. Bonsai ağacı üretim merkezimizde uzmanlarımız kurslar düzenleyerek, bonsai tekniklerini öğretecekler. Böylece, Türkiye’nin ilk Bonsai Serası’nda ayrıca, yeni bir iş kolu oluşturacağız”

“NİLÜFER, TEMİZLİĞİ İLE ÇOCUKLARIMIZA İLHAM VERSİN”

Nilüfer’in, botanik dünyasında, “En temiz çiçek” olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bildiğiniz gibi nilüferler, sadece çamurlu sularda yetişir ama üzerinde tek bir toz tanesi bile barındırmamasıyla bilinir. Nilüfer, yapraklarını öyle bir kullanır ki, sadece kendini temiz tutmaz, çevresindeki suyu da temizler. Nilüfer çiçeği, bu yapısı ile çocuklarımıza ilham verebilir. Sıkıntılı, zor koşullarda dünyaya gelebiliriz ancak çevremiz ne olursa olsun, kendimizi temiz tutup, erdemli yaşamaya devam edebiliriz” diye konuştu.

Park’ta 200 çeşit nilüfer yetiştirileceğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Belki bir gün Bolu’nun amblemi nilüfer olur. Nilüfer Festivali düzenleriz” dedi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.

01

Bolulu - Alpagutbey nedir ya kim gidecek oraya karacayır falan ne güne duruyor hep uzak yerler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Temmuz 10:57

REALTY WORLD'DEN ÖRENCİKTE SATILIK YATIRIM FIRSATI

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI ÖRENCİKTE YOL KENARI 2 KAT İMARLI 30 METRE YOLA CEPHELİ ELEKTRİK-SU-YOL-TÜM ALTYAPI HAZIR YERLEŞİK ALA...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

KASAPLAR'DASATILIK 4 KAT İMARLI ARSA.DEĞERLİ YATIRIM

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI KASAPLAR BÖLGESİNDE 4 KAT İMARLI VİLLA İÇİN UYGUN ÇOK KULLANIŞLI 409 METREKARE KUPON ARSA DETAYL...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

RW DEN KİRALIK DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * BHAÇELİ EVLER MAHHALLESİN'DE * MERKEZİ KONUMDA *EN İŞLEK CADDEYE 5 DK. MESAFEDE * 3 ADET BALKON, MUT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

Yolu Var. TURİZM Bölgesinde Yatırım Fırsatı. Realty World'ten

Emlak Dünyasının Güvenilir Markası Realty World İlyas Özçelik Gayrimenkul'den Kındıra'da Kış turizminin önde gelen kayak merkezlerinden Kartalkaya yol...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BOLU'nun en iyi sitesinde daire sahibi olun! Realty World'ten.

Dairelerimiz anahtar teslimdir. Kombisi ve ankastresi takılı. Cam balkonu kapalıdır. Temizliği yapılıp teslim edilecektir. Dairelerimizde Ebeveyn BANY...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

ALPAĞUT MAH. 3 KATLI BİNA 3 CEPHELİ SATILIK 3+1 DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * HUZURLU VE GÜVENLİ BÖLGEDE ; ALPAĞUT MAHALLESİNDE , * ETRAFINDA MÜSTAKİL EVLER ; 3 KATLI BİNA MÜSTAK...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

MERKEZ DURAKLI YANINDA GENİŞ 3+1 VE KİLER ODASI

AKTAŞ MAH.'DE BATI & KUZEY CEPHE 155 M² BRÜT 140 M² NET 3+1 KİLER ODASI BALKONLU MERKEZ DURAKLARINA YAKIN KİLERLİ KULLANIŞLI MERKEZİ KONUMDA Okul,...

0(374) 222 14 14

GEREDE KABİLLERDE SATILIK 2 katlı Bahçeli Müstakil Ev

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI​ * GEREDE / KABİLLER MAHALLESİ * DOĞU / GÜNEY/ BATI CEPHE *334 +90 M² ARSA PAYLI * GENİŞ BALKON * 2 KA...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BORAZANLARDA TERASLI DUBLEKS 3+1

BORAZANLAR MAHALLESİNDE 50.YIL ORTAOKULUNA YAKIN KONUMDA EBEVEYN BANYO TERASLI 3+1 120M2 GÜNEY DOĞU CEPHE ASANSÖR BULUNMAMAKTADIR ZEMİN KAT ÜSTÜ 3 KAT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

İşinizi Zirveye Taşıyın: Belediye Meydanın'da Modern Ofis

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI YENİ BELEDİYE DÜKKANLARINDA MİGROS'UN VE KÖFTECİ YUSUF UN ÜSTÜ 5.KAT BÜTÜN BELEDİYE MEYDANINA HAKİM KÜ...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL