Ormanların oluşumunda insan emeği belki yok dense de , yok edilmesinde böyle düşünebilmek pek de mümkün değil. Tüm dünyada doğal afetlerin dışında insanların neden olduğu bilinçli bilinçsiz davranışlar nedeniyle en önemli varlığımız ormanlarımızı yakıp yıkarak yok ediyoruz.
Bölgesel olmanın dışında tüm dünya canlılarının soluklanmasına yarayan ormanların korunması için orman ürünleri üreticileri , dağıtıcıları , kullanıcıları Çevre ve insan hakları konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları . 1990 yılında Kaliforniyada bir araya gelerek , sorumlu ve sürdürülebilir bir orman yönetimi başlattıkları bir girişimdir. Orman Yönetim Konseyi.
Üyelik tabanı dayalı , kar amacı gütmeyen uluslar arası bir kurtuluş olan FSCnin amacı; dünyadaki tüm ormanların en uygun şekilde yönetilmesini teşvik etmektir.
Çevresel şartlara uygun orman yönetiminin amacı; kereste ve kereste dışı orman ürünlerinin, ormanın biyolojik çeşitliliğine, verimliliğine ve ekolojik süreçlerine zarar vermeden elde edilmesidir.
Sosyal açıdan fayda sağlayan orman yönetiminin amacı: yerel halkın ve toplumun uzun vadede orman ve orman ürünlerinden faydalanmasıdır.
Ekonomik açıdan fayda sağlayan orman yönetiminin amacı; ormanlara yönelik her tür müdahalenin içinde bulunduğu ekosistemi korumaktır.
- Uluslar arası bir organizasyonla sorumlu orman yönetimine ait sistemi oluşturmak.
- Dünya üzerinde doğru orman yönetimiyle elde edilen ürünleri kalite güvencesi olan FCS logosuyla tanıtmak.
- FSC sertifikalı ürünleri yeni pazarlara ulaşma şansını artırmak
- Gelecek nesillerin ormanlardan daha fazla yararlanabilmesi için çalışmalar yapmak
-Yerel halkın ve orman çalışanlarının haklarının korunmasına yardımcı olmak .
-Ulusal hazine olan orman arazilerinin ve tehlike altındaki vahşi hayatın korunmasına ait önlemleri almak.
- FSC sertifikalı ürünlerin yasal ve iyi orman yönetimi yapılmış alanlardan gelmiş olmasının avantajını sağlamak amacıyla orman bölge müdürlüğümüz bir dizi bilgilendirme çalışmaları başlatmış durumda. Bu konuda teşkilat içinde görevlilere ve orman içi güzelliklerinden yararlanan yaylacılara, piknikçilere orman içinde çevre bilincini geliştirme amaçlı toplantılarla sivil toplum temsilcilerini ve halkı bilgilendirme konferans ve seminerleri düzenlenmekte. Orman sosyal tesislerinde yapılan toplantıda , Aladağların bu anlamda pilot bölge seçildiğini öğreniyoruz. Orman teşkilatı içinde görev alan korumacısından , kesimcisine mesire alanlarımızın korunmasına yönelik piknikçilerimizde çevre bilincinin geliştirilmesi ve çevre temizliğine önem verilmesi konusundaki konferansta sayın valimizin dediği , bu konuda çalışmaların bölge müdürlüğü, memurları ile sağlıklı sonuca ulaşılamayacağı toplumun da bu çalışmanın içine çekilmesi sonucunda ulaşılması gereken FSC kalitesinin elde edileceğine işareti önemliydi.
Bolu insanı kendi öz varlığı ormanlarını nasıl koruduğunu mevcut haliyle göstermektedir. Kalite konusunda üzerine düşeni yapacaktır diye düşünüyorum.