Vali Mehmet Ali Türker Başkanlığında Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Namdar ve BTSO Başkanı Turgut Kalaycıoğlu, BESOB Başkanı Nihat Alpat Öztürk, milletvekilleri Mehmet Güner ve Metin Yılmaz, AKP Belediye Başkan aday adayı Alaaddin Yılmaz, Domino Tekstil Sahibi Umut Oran, Kalite Yem Sahibi Şerafettin Erbayram, BOSİAD Başkanı Adnan Daylan, AİBÜ İk.İd.Bil. Fak.Dekanı Prof.Dr. Uğur Esen, Daire Müdürleri ve bazı iş adamlarının katılımında yapılan toplantıda, kişi başına düşen GSYİH miktarı 1500 $ altındaki illerle ilgili çıkan bu yasadan 1142 $ ile Düzcenin faydalanması, 4216 $ ile Bolunun faydalanamaması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Yapılan toplantıda buradaki en büyük problemin Düzceye çok yakın olan ve İstanbul ile Ankaranın arasında yer alan Boludaki varolan ve gelebilecek olan yatırımların Düzceye kayması neticesinde çıkabilecek problemler masaya yatırılarak, bunların çözümleri arandı. Domino Tekstil Sahibi Umut Oran, kendi fabrikasının Boludan taşınmayacağını, ancak diğer yatırımcıların Düzceden yer aradıklarını ve de bulduklarını dile getirdi.
BTSO Başkanı Turgut Kalaycıoğlu, Boludaki işletmelerin deprem öncesine oranla Bağ-Kura, SSKya ve Vergi Dairesine olan borçlarının arttığını, ayrıca BTSO kayıtlarına göre işlerini terk edenlerin sayısının yeni kayıt yaptıranlardan fazla olduğunu söyledi. Toplantı sonrasında bu konuda gereken çalışmaları yapmak üzere 8 kişilik bir komisyon kuruldu.
Bu komisyonda BTSO Başkanı Turgut Kalaycıoğlu, Kalite Yem Sahibi Şerafettin Erbayram, AİBÜ İk.ve İd.Bil.Fak. Dekanı Prof.Dr. Uğur Esen, İşadamı Yurdaer Kalaycı ve İşadamı Ercan Gülen, Dr. İsmail Eroğlu, Umut Oran, Nevzat Anlıtan gibi isimler yeralıyor.
YATIRIM TEŞVİK KRİTERLERİ AÇISINDAN BOLUNUN KONUMU VE BU KONUDA VALİLİKÇE YAPILAN ÇALIŞMALAR ŞÖYLE;
DPT tarafından 58 sosyo-ekonomik kriter çerçevesinde illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasına göre, (2003 yılı) ilimiz Bolunun 2000 yılı fert başına GSYİH miktarı (5687) dolardır. 2001 yılında bu rakam (4216) dolar olmuştur. DPTnın aynı çalışmasında Bolu sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 14. sırayı işgal etmektedir ve gelişmişlik endeksine göre kademeli il grupları içersinde 2.derece gelişmiş iller grubunda yer almaktadır.
DİE kayıtlarına göre, 1987 sabit fiyatlarıyla Bolu ilinde 2000 yılındaki %11.6lık gelişme hızı ile en fazla gerileyen iller arasında ilk sırayı almasına rağmen, aynı yılda fert başına düşen GSYİH da (5687) dolarla Kocaeliden sonra 2.sırayı alması ve cari fiyatlarla %155lik bir gelişme hızına ulaşması hesaplamaların kendi içinde çelişki oluşturduğu düşüncesiyle, Şubat 2002 yılında Valilik Makamınca DİE Başkanlığından görüş istenmiştir. (EK-6) DİEnin 7 Mart 2002 tarih ve 68 sayılı cevabı yazısında ise Bolu ve Düzce arasında oluşan bu farklılaşmanın temel nedeninin ağırlıklı olarak nüfus dağılımına dayandığı; ikinci olarak da üretken sektörlere ait işyerlerinin Bolu il sınırlarında kalması gösterilmektedir.
DİEden alınan yazı doğrultusunda Mart 2002 tarihinde yayınlanan bir basın bülteni ile Bolu kamuoyu bilgilendirilmiştir.
Öte yandan Valilik makamının Başbakanlığa hitaben 11.12.2000 tarih ve 354 sayılı yazılarıyla 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri sonucunda il ekonomisinin büyük ölçüde zarar gördüğü, aynı zamanda idari bölünme sonucu il GSYİHnin %43, il nüfusunun ise %52 oranında kayba uğradığı belirtilerek, 4325 sayılı kanunun 2.maddesine dayanılarak çıkarılan 28.01.1998 tarih 98/ 10551 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ekinde yer alan Kalkınmada Öncelikli Yöreler kapsamındaki iller arasına ilimizin de alınması doğrultusundaki talebi konusunda bu güne kadar olumlu bir gelişme kaydedilmemiştir. Ayrıca, AİBÜ/ İİBF Dekanı Prof.Dr. Uğur Eserin İl Kurultayı Başkanlığına sunmuş olduğu 15.05.2000 tarihli raporda önerilen, ilin özel statüye kavuşturulması yönündeki, İl Kurultayı çalışmalarından da bir sonuç alınamamıştır.
5084 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN YATIRIM TEŞVİK DÜZENLEMELERİNİN İLİMİZE OLUMSUZ ETKİLERİNİ TELAFİ EDEBİLMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR ŞÖYLE AÇIKLANDI;
Yatırım teşviklerine esas alınan kriterler ve geçmişte yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde ilimiz Bolunun 2008 yılının sonuna kadar uygulanacak olan yasadan yararlanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir. Ancak yürürlüğe giren düzenlemenin, Bolunun sosyo-ekonomik hayatını büyük ölçüde olumsuz yönde etkileyeceği açıktır. İlin maruz kalacağı söz konusu olumsuz etkilerin bir ölçüde telafi edilebilmesi açısından;
1- İl sınırları içerisinde faaliyet gösterdiği halde il ekonomisine doğrudan ekonomik katma değer sağlamayan işletmelerin (Elazığ-Keban örneği) üretim değerlerinin il ekonomisine katkısı oranında dikkate alınarak GSYİH miktarlarının DİE tarafından daha gerçekçi bir şekilde hesaplanmasının sağlanması.
2- Yukarıda belirtilen hesaplamaların ilçeler bazına indirilerek yatırım teşviklerine esas alınan kriterlerin ilçeler düzeyinde uygulanmasına geçilmesi.
3- İller bazında uygulamaya giren teşviklerin Bolu ekonomisinde özel önem taşıyan sektörlerin en aza indirilmesi amacıyla, ilimiz ekonomisinde özel önem taşıyan sektörlerin acilen sektör bazında teşvik kapsamına alınması,
4- Kültür ve Turizm Bakanlığınca Bolunun acilen turizm merkezi ilan edilerek turizm yatırımlarına yer tahsisi sağlamak amacıyla Bolu Valiliğinde daha önce belirlenmiş bulunan turizm akslarında 1/100.000 ve ait ölçekli planların süratle hazırlanması doğrultusunda ödenek tahsis edilmesi.
5- Ekonomik kalkınma ve refahın ülke genelinde adil bir şekilde yaygınlaştırılması, İstanbul, İzmir gibi büyük illerimizde çarpık kentleşme, yapılaşma ve nüfus yoğunluğunun önlenmesi açısından DPT tarafından belirlenen Gelişmişlik Endeksine Göre Kademeli İl Gruplarından 5.derece gelişmiş illerin teşvik kapsam ve oranlarının düşürülmesi suretiyle kademeli olarak teşvik desteği kapsamına alınması ve 1.derece gelişmiş illerin ise teşvik desteği kapsamı dışında bırakılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.