Veliler isyan etti

İlköğretimden mezun olup bir liseye yerleştirilmesi yapılamayan öğrencilerin velileri eylem yaparak mağduriyetlerini dile getirdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan eylemde açıklamalarda bulunan veliler “Birilerinin dayatması ile birilerinin diretm

Veliler isyan etti
Haber albümü için resme tıklayın

​2019-2020 eğitim öğretim sezonunda okulların açılmasına kısa bir süre kala Bolu’da 384 öğrenci herhangi bir okula yerleşemedi. Veliler ve öğrenciler bu durum sonrası büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade ederken İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak, seslerini duyurmaya çalıştı. Konu ile ilgili olarak basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici “Biz bugün 14-15 yaşında zorunlu eğitim çağında olup da maalesef şuana kadar bir okula yerleştirilemeyen velilerimiz ve öğrencilerimizle birlikteyiz. Bu gerçekten bizim açımızdan bir trajedi. En temel yasal hakkımız olan, yurttaşlık hakkımız olan eğitim hakkımız için burada olmak ayrıca bize zulh aslında. Bu sınav iki yıl önce çocuklarımıza stres yaşatmayacağız, en güvenli okul evine yakın okuldur, çocuklarımızı adrese dayalı kaydedeceğiz ve çocuklarımız stres yaşamayacak diyerek getirilen bir sınav sistemi. Biz iki yıl önce yaptığımız açıklamanın sonuçlarını aynen yaşıyoruz. İlimizde geleceğimize dokunma diyerek imza topladık. Gelinen sonuç ortada” şeklinde konuştu.

“Bu işkenceye son verin”

Geçen yılda aynı şekilde 450 öğrencinin açıkta kaldığını ve sistemin düzeltilmediği takdirde sorunun devam edeceğini ifade eden Gezici “ Geçtiğimiz yıl da 450 öğrenci açıkta kalmıştı. Biz gerek kamuoyuyla, gerek milli eğitimle her türlü platformda velileri mağdur edecek bu sistemle ilgili eleştirilerimizi ve önerilerimizi verdik. Geçen yıl 450 öğrenci açıkta kaldı. İkinci yerleştirmelerde ek kontenjan açıldı ve öğrencilerimiz yerleşti. Geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden bakanımıza da velilerimizin mağduriyetini ilettik. Bolu’da geçen yılda bu yılda 400 öğrencinin açıkta olduğunu belirttik. Bu işkenceye son verin. Velilerimiz de öğrencilerimiz de gidecekleri okulları bilsinler istedik. Ama şu ana kadar ne bakanlık ne il milli eğitim müdürlüğü hiçbir şekilde öğrenci ve velilere siz rahat olun, çocuğunuz bize emanettir gibi rahatlatan herhangi bir açıklama duymadık. Okulların açılmasına günler kala son dilekçelerimizi de vereceğiz ve 6 Eylül’e kadar da bu işkence bitmeyecek” dedi.

“Çocuklarımızın hayallerini çalmaya kimsenin hakkı yok”

Cuma gününe kadar son dilekçelerin verileceğini ve öğrencilerin yerleştirme sonuçlarının 6 Eylül’de açıklanacağını belirten Gezici “ Sonuçlar 6 Eylül’de açıklanacak, okullar ise 9 Eylül’de açılacak. Peki bu 14-15 yaşında akranları ile konuşmaya çekinen okulu olmayan çocukların travmasını kim telafi edecek. İki yıl önce söyledik bugünde söylüyoruz. Bu kontenjanları veliye ve öğrenciye rağmen belirleyemezsiniz, mağdur edersiniz dedik. Bu bir imam hatip ve meslek lisesi dayatmasıdır dedik. Sonuçta belirlenen kontenjanlara baktığımız da şuanda 400 öğrenci açıkta ve imam hatip lisesi ile meslek liselerinde kontenjan boş. Hala okullaşma politikası veliye ve öğrenciye rağmen yapılıyor. Seçmen davranışı, yaşam biçimi giyim tarzı nasıl olursa olsun bu velilerimiz akademik eğitim istiyor. Herkesin çocuklarına eğitim yoluyla bir gelecek kurma hayali var. Yarış atına çevirdiğimiz, oyunlarını çaldığımız çocuklarımızın şimdi de hayallerini çalmaya kimsenin hakkı yok. Bu bizim en temel yurttaşlık hakkımız ve kimse çocuğunu sokakta bulmadı. Kimsenin de telkinine ve tarifine ihtiyacı yok. Çünkü herkes tercihlerinde ısrarlı ve kararlı bir şekilde istedikleri okulları tercih etmeye devam edecekler. Bizde bu hakkı sonuna kadar savunacağız ve velilerimiz ile öğrencilerimiz yalnız değil” ifadelerini kullandı.

“Mutsuz insanların mutlu öğretmenleri olmayı reddediyoruz”

Yaşanacak mağduriyet sonrası eğitim ve bilim emekçileri sendikası olarak velilerin ve öğrencilerin her zaman yanında olacaklarını söyleyen Gezici “ Buradan doğacak bir mağduriyet olursa şayet, eğitim ve bilim emekçileri sendikası olarak en başta söylediğimiz gibi mutsuz insanların mutlu öğretmenleri olmayı reddediyoruz dedik reddedeceğiz. Velilerimiz ve öğrencilerimiz huzurla istediği okula yerleşene kadar bu mücadele devam edecek. Çünkü burada bizi yıldırmak istiyorlar. Ya boş kontenjana pes edip yazdırmak istiyorlar ya da parası olanın parası kadar özel eğitime sermayeye karşı bir teşvik var bu da olmazsa açık lise. Bu ülkede 1 milyon 600 bin öğrenci açık lisede. Bu çocuk işçiliği demek, bu çocuk evliliği demek. Biz bunu reddediyoruz. Bu velilerimizle birlikte mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi, akademik kamusal eğitim talebimizden vazgeçmeyeceğimizi ve bu mücadeleyi bir yurttaşlık sorumluluğu olarak yapacağımızı buradan herkese duyuruyoruz. Bu mağduriyetlerin oluşmaması için Bolu’da ki eğitim yöneticilerine sesleniyoruz. Önümüzdeki yılda bu mağduriyet olmasın. Gelin ortak aklımızı çalıştıralım birlikte karar verelim. Veli ve öğrenciye rağmen okullaşma politikalarına son verin diyoruz” dedi.

“Hiçbir şekilde de dayatmaya boyun eğmeyeceğiz”

Öğrenci velisi İsmet Erdem ise, öğrencilerin dayatma ile meslek lisesi ve imam hatip liselerine yönlendirilmeye çalışıldığını ifade ederek 2018-2019 adrese dayalı eğitim adı altında eğitime başlandı. Fakat Bolu’da yerel de akademik eğitim devam etmesi için açılmış olan kayıt alanları, sebebini bilmediğimiz bir şekilde genişletildi. Kayıt alanlarının genişletilmesinden sonra evinin karşısındaki okula çocuğunu gönderemeyen veliler konumuna düştük. Orta öğretim başarı puanı 80 ve 90 olan akademik olarak düşük sayılamayacak ortalamaya sahip öğrenciler maalesef şuan diretme ile endüstri meslek lisesi, imam hatip lisesi ve açık lise, ekonomik durumu iyi olanlarda özel lise yönlendiriliyor. Bizim anayasal hakkımız var. Benim çocuğumun akademik kariyerine, eğitim öğretim hayatına ben karar veririm. Birilerinin dayatması ile birilerinin diretmesi ile ben çocuğumu yönlendirmeyeceğim. Şu süre zarfında maalesef ergenlik çağına girmiş bu çocuklar hem psikolojik açıdan hem de sosyolojik açıdan travma yaşıyorlar. Gelecekleri hakkında sorular soruyorlar. Biz çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyoruz, hiçbir şekilde de bu dayatmaya boyun eğmeyeceğiz” dedi.

21 Ağu 2019 - 15:45 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.

18

murat selamet - herkes okuyacak diye bişey yok, Berbere verin yetişsin iyi bir berber 10-15.000 arası para kazanıyor. ben 15 yıllık memurum aldığım 3.500lira. lise oku, üniversitede yarı aç yarı tok oku sonra bunca emeğin karşılığı bu. Şimdi üniversite okuyanlar iş bulma sorunuda var, akıllı olsun erkenden iş sahibi meslek sahibi yapın okumaya elverişli olmayan cocuğunuzu tavsiyemdir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
17

Dozerci - Yetki tek adam o ne derse olur padisahim cok yasa

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
16

yazik - Devlet bian önce madur ogrencileri yerlestirsin 14 yasindaki cocuklarin egitimi ne az bir zaman kaldı .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
15

abbas - daha cok yaşayacaksınız böyle durumları sadece egitim degi her konuda tek adam rejimindesınız daha anlayamadınızmı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
14

Platanusa - Platanus doğru söylüyor. İlahiyat fakültesi mezunu olup işsiz kalan hiç gördünüz mü? Tıp fakültesi ve ilahiyat hariç iş garantisi yok. O nedenle imam hatipe gitsinler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
13

Platanus - İmam hatip okulları boş. Oraya gidin işsiz kalmazsınız.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
12

Ali Veli - Kim olduğu önemli değil , eğitimde çok büyük bir sorunu dile getirmiş , ülkede genç nüfus çok çocuklar hakkıyla sınavla okullara yerleştirilmeli , imam hatip liseleri dolsun diye sistem değiştirilmez.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
11

konuşan veli değil - sendikacı bunlar.arkadaki garibanlar veli.bu sendikacılara kayyum atanan belediyeleri sorun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
10

Emrah - Amelelik yap kardeş o zaman günlük 150 200 tl arası hem yerine geç birisi gelir okumuş olan

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
09

Zır Deli - Herkes, çocuğu doktor/avukat olsun istiyor. (Serçeye yavrusu şahin gözükürmüş). Sen ağa ben ağa, inekleri kim sağa? İyi de ara eleman sorununu kimse hesap etmiyor. Çocuğun kaynaştırma raporu var, ille de benim çocuğum neden Çizmeci’ye İBAL’ e gitmiyor deniyor. Kimse meslek lisesine gitmek istemiyor. Ama anadolu lisesini okuyan(okuyamayan) bir sürü öğrenciden kaç kişi üniversiteye yerleşiyor? Yerleşemeyen ne yapıyor? Kocaman bir vasıfsız lise mezunu olarak toplumda kendine yer bulmaya çalışıyor. Halbuki yol yakınken, üniversite okumaya meyilli olmayan öğrencilere meslek edindirilse, bir an önce hayata tutunur ve başlarlar. Neyse, fazla konuşmayayım, sonra deli diyorlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
08

Ahmet tarım - Helal olsun zehra hanım. Sorun öğretmenin değil toplumun sorunudur. Diğerleri piyasada rüzgar ve kolpa yapmaya devam etsinler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
07

Eğitim şart - Elhamdülilahhhhh, imam hatip liselerimiz varrrrr. Oraya gönderin. Şaka şaka böyle saçma sapan eğitim sistemi olursa olacağı bu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
06

orhan yüce/ övder - veliler orgutlenmedigi sürece hep bunlar yaşanacak .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
05

Manyakkkkkk liseliii - Abilerim eğitim sistemini çökettiler biz bir şey yapamayız

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
04

Eliff - madem çoçuğunuz yerleşti neden bu tepki ayrıca benim çoçuğumunda ortalaması 95,4 herşey çalışmayla olmuyor malesefffff bu ülkede

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
03

Zır Deli Bölüm 2 - nevri döndü. Puan usulüne göre alınmayınca ortalaması 50 olan da 100 olan da aynı sınıfta oldu. Ders nasıl işlenecek, 100 lük öğrenciye göre mi? Yoksa hala okuma güçlüğü çeken öğrenciye göre mi? Bu sistem orta öğretim başarı puanı yüksek olan öğrencileri (sonrasında üniversiteye gidebilecek öğrencileri) Anadolu liselerine, ortalaması düşük olan öğrencileri de (liseden sonra üniversiteyi kazanma ihtimali daha düşük olan öğrencileri) meslek liselerine yönlendiriyor. Şunu da belirteyim. Ortalaması 80-90 zaten, daha ne kadar yüksek olacak demeyin. Ortalaması 95-100 aralığında olan öğrencilerin yanında puanı düşük sayılıyor. Yani 85 ile takdir alan öğrenciyle 99 ile takdir alan öğrenci aynı seviyededir diyemeyiz. Zaten işin temelinde liseler zorunlu eğitim kapsamından çıkarılsa tüm bu sorunlar ortadan kalkar. İsteyen öğrenci liseye devam eder, istemeyen de hayata bir meslek edinerek başlamış olur. Bu arada benim çocuk istediği liseye yerleşti. Ama sadece istemedi, aynı zamanda çok çalıştı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
02

Zır Deli Bölüm 1 - Şu anki sistem; 6, 7 ve 8. Sınıftaki OOBP’nı yani ortalamalarını dikkate alarak adresine en yakınındaki okullar arasından puan sıralamasına göre öğrenci alıyor. Yani İBAL, BAAL, Çizmeci ortalaması 92-93 taban puan ile öğrenci alımını kapattı. Eğer çocuğun ortalaması 70-80 filan ise zaten bu liselere giremez. (Canip Baysal’a EMBAL’e gidebilir ama oraların kalitesi düşük diye çocuğu göndermek istemiyorlar. E diğerlerine de ortalaması yetmiyor.) Herkes çocuğunun iyi bir okulda okumasını ister. Fakat her okul da en iyi öğrencileri almak ister. Çocuğun iyi okulu istiyorsa çalışacak, çalışacak, çalışacak. Ama benim çocuğum orayı çok istiyor demekle olmaz. Herkes kesesindeki kadar harcama yapar. Cepte 15 tl varsa karnını doyurmak için tabldot lokantaya gideceksin, Lüks bir restorana gidip donat masayı diyemezsin, her ne kadar lüks yerde yemek yemek istesen de… Herkes evine en yakın okula gidecek olsaydi, birçok insan Paşaköy’e yerleşirdi. Kaldı ki geçen seneki sistemle yılların İBAL’ inin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45
01

Eliff - Sayın zır deli benim çocuğum evet doktor mühendis olmak zorunda değil ama istemediği okula da gitmek zorunda değil sizin çocuğunuz olsa ne yapardınız biraz empati yapın ...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 15:45

REALTY WORLD'DEN ÖRENCİKTE SATILIK YATIRIM FIRSATI

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI ÖRENCİKTE YOL KENARI 2 KAT İMARLI 30 METRE YOLA CEPHELİ ELEKTRİK-SU-YOL-TÜM ALTYAPI HAZIR YERLEŞİK ALA...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

KASAPLAR'DASATILIK 4 KAT İMARLI ARSA.DEĞERLİ YATIRIM

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI KASAPLAR BÖLGESİNDE 4 KAT İMARLI VİLLA İÇİN UYGUN ÇOK KULLANIŞLI 409 METREKARE KUPON ARSA DETAYL...

REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

RW DEN KİRALIK DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * BHAÇELİ EVLER MAHHALLESİN'DE * MERKEZİ KONUMDA *EN İŞLEK CADDEYE 5 DK. MESAFEDE * 3 ADET BALKON, MUT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

Yolu Var. TURİZM Bölgesinde Yatırım Fırsatı. Realty World'ten

Emlak Dünyasının Güvenilir Markası Realty World İlyas Özçelik Gayrimenkul'den Kındıra'da Kış turizminin önde gelen kayak merkezlerinden Kartalkaya yol...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BOLU'nun en iyi sitesinde daire sahibi olun! Realty World'ten.

Dairelerimiz anahtar teslimdir. Kombisi ve ankastresi takılı. Cam balkonu kapalıdır. Temizliği yapılıp teslim edilecektir. Dairelerimizde Ebeveyn BANY...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

ALPAĞUT MAH. 3 KATLI BİNA 3 CEPHELİ SATILIK 3+1 DAİRE

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI * HUZURLU VE GÜVENLİ BÖLGEDE ; ALPAĞUT MAHALLESİNDE , * ETRAFINDA MÜSTAKİL EVLER ; 3 KATLI BİNA MÜSTAK...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

MERKEZ DURAKLI YANINDA GENİŞ 3+1 VE KİLER ODASI

AKTAŞ MAH.'DE BATI & KUZEY CEPHE 155 M² BRÜT 140 M² NET 3+1 KİLER ODASI BALKONLU MERKEZ DURAKLARINA YAKIN KİLERLİ KULLANIŞLI MERKEZİ KONUMDA Okul,...

0(374) 222 14 14

GEREDE KABİLLERDE SATILIK 2 katlı Bahçeli Müstakil Ev

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI​ * GEREDE / KABİLLER MAHALLESİ * DOĞU / GÜNEY/ BATI CEPHE *334 +90 M² ARSA PAYLI * GENİŞ BALKON * 2 KA...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

BORAZANLARDA TERASLI DUBLEKS 3+1

BORAZANLAR MAHALLESİNDE 50.YIL ORTAOKULUNA YAKIN KONUMDA EBEVEYN BANYO TERASLI 3+1 120M2 GÜNEY DOĞU CEPHE ASANSÖR BULUNMAMAKTADIR ZEMİN KAT ÜSTÜ 3 KAT...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL

İşinizi Zirveye Taşıyın: Belediye Meydanın'da Modern Ofis

REALTY WORLD EMLAK DÜNYASININ GÜVENİLİR MARKASI YENİ BELEDİYE DÜKKANLARINDA MİGROS'UN VE KÖFTECİ YUSUF UN ÜSTÜ 5.KAT BÜTÜN BELEDİYE MEYDANINA HAKİM KÜ...

0(374) 222 14 14 REALTY WORLD ILYAS ÖZÇELİK GAYRİMENKUL