
Suat Tosun
AŞILAMANIN ÖNCÜSÜ : OSMANLI HAYRANI LEYDİ MONTAGU
Bundan 300 yıl öncesi aşı fikrine ve uygulamasına katkılarından dolayı Osmanlı Atalarımıza ve Leydi Montagu’ya minnet dolu teşekkürler.
COVİD-19 pandemisinde kayda değer ilerleme aşıların gücü ve etkilerine bağlandı.
Tarihçiler 300 yıl öncesinde dünyayı kasıp kavuran yine virüslere bağlı çiçek hastalığı pandemisinde yaklaşık 300 milyon insanın yaşamını yitirdiğini kaydetmekte.
İlk aşı keşfi tarihçesinde , İngiliz Dr. Edward Jenner, bundan yaklaşık 250 yıl öncesinde çiçek hastalığına karşı aşıyı keşfetmiş, çalkantılı hikayesi tıp dünyasında çok iyi bilinmektedir.
Oysa ; bu keşiften öncesi ve keşfe zemin hazırlayan olaylar unutulmamalı demekte… The Conversation Uk - (20.07.2021)da yayınlanan makalesiyle Prof. Dr. Tom Solomon ( Liverpool Üni.Halk Sağlığını Koruma Birimi Direktörü ).
İsmi çok duyulan Jenner’in aksine ,buluşa zemin hazırlayan Osmanlı yaşlı kadınları ve Leydi Mary Wortley Montagu’yu çok az insanın tanıdığını hatırlatmakta. Ve bu yılın Leydi ‘nin olağanüstü (insan deneklerle )insana bağlı deneylerinin 300‘ üncü yıl dönümü, halk sağlığına yaptığı inanılmaz katkıyı gözden geçirilmesinin tam zamanı diyerek bizlere Leydi’yi anlatıyor.
Leydi, 1689 yılında İngiltere Pierrepont’ta doğdu. Kadınların toplumdaki rolü konusunda ilerici görüşlere sahip , hayat dolu ve dik başlı bir kadındı. Evlendiği E.W. Montagu ; 1716 yılında İngiltere’nin Osmanlı İmparatorluğu başkenti İstanbul’daki büyükelçisi oldu.
Leydi İstanbul’da özellikle diğer batılılara göre farklı giyime, yaşam tarzına sahipti ve gelenekleriyle ilgisini çeken Türk Kadınları olmak üzere, doğu yaşamının canlı tasvirlerini yazdı. Ayasofya Camisine girmek için erkek kılığına girdi. Saray haremlerini dolaştı. Bunlar arasında en dikkate değer olanı, pandemide korkunç çiçek hastalığına karşı aşılama yöntemlerine ilgi duymasıydı .İnsanların bu hastalığa bir kez yakalanıp eğer hayatta kalırlarsa hayatlarının geri kalanında bağışık olacaklardı.
Doğal bir enfeksiyon ve yüksek ölüm oranıyla şanslarını denemek yerine , yaşlı Türk Kadınları ,kendi deyimiyle ”ingrafting” (bitkilerde aşı)yaparak çocuklarda hafif bir vaka oluşturmaya çalışıyorlardı. Yaşlı Türk Kadınları ,bir hastanın su toplayan derisinden (kabarcıklar oluşmuş) irin alır ve korumak istedikleri kişinin kolunda yapacakları bir kesikte onu çizerlerdi. Bu genellikle hafif semptomlara yol açar ve bunu ömür boyu koruma izler.
Leydi Montagu; arkadaşına yazdığı mektupta ; “ burada bir dizi yaşlı kadın, bu operasyonu kendi işleri haline getiriyor, her sonbaharda binlerce kişi buna maruz kalıyor…Ve orada ölen kimselere ait bir örnek yok…”diye bildiriyor.
Leydi, çiçek hastalığından kurtulmuştu ama yüzünde yara izi kaldı.Kardeşi ise hastalığa yenik düşmüştü..Küçük oğlunu hastalıktan korumaya hevesliydi ve El çilik cerrahını aşılamaya ikna etti.Uzakta görevli kocasına yazdığı bir mektupta, “ Geçen salı günü çocuk aşılandı ve şu anda şarkı söylüyor ve akşam yemeği için çok sabırsız” demiştir.
Leydi,İstanbul’da gördüğü bu yararlı buluşu, İngiltere’de denemeye sokmaya kararlıydı.Bir kaç yıl sonra İngiltere’ye evine döndü.1721 yılında İngiltere’ de de bir çiçek hastalığı salgını vardı.Ve Leydi onunla birlikte Londra’ya gelen Elçilik doktorundan aşılanmamış küçük kızını aşılamasını istedi.Şöhreti için gergin anlar yaşayan doktor,bir kaç tıbbi tanığa prosedürü gözlemlemelerini istedi.Nisan 1721’de prosedürün İngiltere ‘de ilk kez geçekleştirildiği Mary Alice’yi aşıladı .Gözlemciler etkilenmiş olsa da ,diğerleri bu tehlikeli,egzotik uygulama hakkında şüpheciydi. Leydi ve kızı , korunduğunu göstermek için çiçek hastalığından etkilenen haneleri ziyaret etti. Ancak bir çok doktor temkinli kaldı. Bu riskli bir işlem değil miydi? Ya ciddi veya ölümcül bir hastalığa neden olduysa ?
İDAM MAHKUMLARINDAN DENEK SEÇİMİ
Bu ilkel aşılama yönteminin yaygınlaşması için ;1721 yılında Newgate Hapishanesinde insanları çiçek aşısının yararına ikna için ilginç ve olağanüstü bir deneylere girişildi.İdam infazını bekleyen birkaç mahkuma bunun yerine çiçek aşısı yapma şansı verildi.-Hayatta kalırlarsa özgürlüklerine izin verildi..Hepsi teklifi kabul etti. Ve serbest kalıp hikayeyi anlatarak yaşadılar. Bağışıklığın hastalığa karşı gerçekten koruduğunu kanıtlamak için ,kadın mahkumlardan biri altı hafta boyunca her gece hastalanmadan onunla uyuyan çiçek hastalığı olan bir bebeği emzirmeğe gönderildi.
Aşılama bazı tıbbi ve dini muhalefetle birlikte tartışmalı bir uygulama olarak kalsa da , bu hapishane deneyi, prosedürün ,şimdi bilindiği gibi “variolasyon” kampanyasını önemli ölçüde güçlendirdi. Leydi Montagu’nun arkadaşı Galler Prensi ikna oldu. Ve kendi çocuklarına aşı yaptırdı.Aşılamadan sonra bazen ciddi hastalık meydana gelmesine ve bazen ölümcül olmasına rağmen ,uygulama binlerce hayat kurtardı.
Fransız Şair Voltaire tarafından Leydi’ye övgüler yağdırıldı.75 yıl sonra ,çocukken aşılanan İngiliz doktor Edward Jenner, süreci bir adım daha ileri götürdü.Artık dünyadaki her tıp öğrencisi “ Jenner “ ismini öğreniyor.Onun portresi Londra Royal College’de askıda kalmakta.Ancak öncü çalışmaları Jennerin deneylerinin temelini oluşturan Leydi Montagu unutuldu.
Makale yazarı Prof. Dr. Solomon’a göre;” Sosyetik bir hanım değil ,beyefendi bir doktor olsaydı , eserinin hatırlanıp hatırlanmayacağı ancak tahmin edilebilir. Şimdi 300 yıl sonra, Royal College (Londra)onun katkısını takdir etmenin en uygun yolunu araştırıyor.”
Doğrusu, Osmanlı Türk Kadınlarının ismini dünyaya duyuran Leydi Montegu’nun portresindeki “Geleneksel Türk Kadını” kıyafetli heykelinin tasarımlanarak yapılmasını ve İstanbul’u şereflendirmesi 300 yılında anılması biz mirasyedilerine düşmez mi ? Bence kadirşinastlık olacaktır.
Hoşçakalın, ama AŞISIZ KALMAYIN.
Kaynaklar:
Solomon, Tom. 2021. The conversation. Lady Mary Montagu-the forgetten immunisation Pioneer.
George, Andrew. 2016. the conver. Judging Jenner: was his smalpoy experiment really unethical ?
Elmacı, İrfan. Bilimsel ve teknoloji açısından Osmanlı İmparatorluğunda 18’inci yüzyıldan 19. yüzyıla Çiçek ve Kuduz Aşıları. Ankara.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.