
Suat Tosun
İKLİM ZİRVESİ COP26 UMUTLANDIRDI MI ?
İngiltere-Glaskow’ da COP26 Birleşmiş Milletler İklim Müzakereleri on beş günlük bir süreçten sonra sonuçlandı.
Glaskow İklim müzakerelerinde öne çıkan kabul görmüş bazı başlıkları özetlersek:
-Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 124 ülke liderleri, ormanlar ve arazi kullanımı konusunda bir deklarasyon yayınladı. Buna göre, 2030 yılına kadar ormansızlaşmanın durdurulması sözü verildi. ABD ,Kanada,Almanya,Fransa,Belçika,Danimarka,Japonya, Hollanda,İngiltere, 2021-2025 arasında kullanılmak üzere ,iklim değişikliği ve ormanların korunmasında kullanılmak üzere 17 milyar dolar finansal destek sözünde bulundular.
-En çok kömür kullanan ülkelerden Güney Kore, Endonezya ve Vietnam, ilk kez kömürü kullanımdan kaldırma ve/veya yeni kömür santralı inşa etmeme sözü verdi. Kömürden çıkış kapsamında 25 ülke ve kamu bankasının artık fosil yakıt projelerini bırakıp yenilebilir enerji finansmanlarına destek sağlayacağını açıkladı. Türkiye bu konuda kömürden çıkış tarihini ortaya koyamadı.
-Emisyonların azaltılması konusuna gelince; ilerleme var, fakat yeterince yakın değil…
Hindistan’ın 2070 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi, en önemlilerindendi. Nijerya ‘da 2060 yılına kadar net sıfır emisyon sözü verdi.
Diğer pek çok ülkeler de bu yüzyılın ortasına kadar net sıfıra gitme sözü verdiler.
-Gelişmekte olan ülkeler ,kasırgaların etkileri ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi “kayıp ve hasar” için ödeme yapmak için fon talep ettiler.
-30’ dan fazla ülke ve 6 otomobil üreticisi 2040 yılına kadar içten yanmalı araç satışlarını sona erdirme sözü verdi.Bu konularda bağlayıcı olmayan anlaşmalar öngörüldü.
-Dünya şehirlerinin enerji kaynaklı emisyonların %70 inden fazlasını oluşturduğuna dikkat çekildi .Bu nedenle yerel yönetimlerin gelecekte daha aktif bir rol üstlenmesi istenildi.
COP26, iklim değişikliğinin sonuçlarından kimin sorumlu olduğunu ve kimin ödemesi gerektiği konusunun artık göz ardı edilemiyeceğini açıklıkla ortaya koydu.
Sonuç olarak; kontrolümüz dışında olan şeyler için endişelenmenin bir anlamı olmadığını savunan Stoa felsefesinin temel iyimserliğini kabul etmek, karamsar olmaktan bizi koruyacaktır.
KAYNAKLAR
The Conversation,Simon Lewis,Mark Meslin.13 Kasım2021.
Change org.Türkiye İklim Ekibi17 .11.2021.
Charles Hacı. Grenoble Üni.2021.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.