Özellikle Batı dünyasında gelenekselleşmiş yılbaşı kutlamalarının beraberinde getirdiği yılbaşı ağaçları, Noel Ağacı olarak dinsel ritüellere dönüştürülmüştür.
Oysa Batılı akademik tarihçiler, Noel (kelime anlamı Hz.İsa nın doğuşu İngilizce kısaltılmışı) öncesi yüzyıllarda kış gündönümü olaylarının dünya çapında farklı kavimlerde çok önemli olduğunu ve kutlandığını, bu kutlamalarda yaprak dökmeyen ağaçlardan bilhassa göknarın kullanıldığını bir çok makalelerinde vurgulanmaktalar.
Kuzey yarımküresinde astronomik tanıma göre , kış mevsimi gündönümü,yılın en kısa gündüzünün ve en karanlık gecesinin oluştuğu 21 Aralık tarihinin bu yarım küredeki kavimlerce törenlerle kutlandığını ve kendilerini aydınlığa kavuşturduğu için güneşe olağanüstü saygılarını gösterdikleri dile getirilmektedir.
Eski kış gündönümleri için tercih edilen ritüelin dekoru; yapraklarını dökmeyen bitkiler,Mısır’da Tanrı RA için kutlamalarda toplanılan palmiye dalları veya Romalı’larda 25 aralıkta güneş tanrıları Sol İnviktus’a taptıklarına dair bazı kanıtlar mevcut. Aralık ayı boyunca kış gündönümü ile sona eren bir hasat sonu festivali olan Saturnalia‘da yapraklarını dökmeyen ağaç çelenkleri kullanılırdı.
Kuzey Amerika’da bir çok Kızılderili kabilenin uzun süreler kış gündönümünü törenlerle kutladığı da bildirilmiştir. İran’da Shab -e Yalda ve bağımsız olarak Çin’de Dongzhi festivalleri bu dönemlerde olmuştur.
Montana Üni.Rektörü Mahdavi; “Eski Persler kötü güçlerin yılın en uzun ve en karanlık gecesinde en güçlü olduklarına inanıyorlardı.Aileler gece boyunca uyumazlar ,bir şeyler atıştırırlar ,hikayeler anlatırlardı. Ardından sabahleyin güneş ışığı gökyüzünden süzülürken bunu kutlarlardı.
Tarihçi Troy Bickham’a göre;”25 aralık görünürde bir Hıristiyan bayramı olsa da ,pek çok Avrupalı kış gündönümü kutlamalarından gelen geleneklerin bu bayrama taşındığını bilmektedir.Örneğin ilahilerde anılan Noel’in 12’inci günü, aslında Cermen Yula kutlamalarından alınmıştır. Bu kutlamalarda özellikle yılbaşı ağacının sürekli kullanımı eski kış gündönümü kutlamalarının görünür kalıntısıdır” diye ifade edilir.
Yine Ernst Anschütz ‘ün ağaca adanmış ilahisi İngilizceye “O Noel Ağacı” olarak çevrilse de ,orijinal Almanca ezginin adı basitçe göknar ağacı anlamına gelen “Tannenbaum”dur.
Halk arasında efsaneleşmiş “ Noel Ağacı”, kökeninin kendisine atfedildiği dini reformcu Martin Luther ‘in hikayesi ise, bilimciler tarafından desteklenmiyor.
Efsaneye göre ; Noel arifesinde ormanda yürüyen Martin Luther, bir göknar ağacının dalları arasında parlayan yıldızları gördü.Genç bir göknarı kesti,eve getirdi.Üzerine mumlar koydu ve oğluna” Hz.İsa’nın insanların dünyasına ulaşmak için yıldızlardan ayrıldığını hatırlattığını” söyledi. O zamandan beri köylülerin etrafında dans ettikleri , Orta çağda, göknar ağacı halka açık yerlerde yerini aldı.Alman Protestanlar diğer ülkelere de bu geleneği taşıdılar.Ancak bir asır sonrasında İngiliz Püritenler,İncil’deki tavsiyelerden yoksun olduğu için bu düzensiz tatile karşı çıktılar..1650’ ler de askerler Londra sokaklarında devriye gezerek günü kutlamaya cesaret edenleri tutuklamaya başladılar.Ancak bu tepkiler başarısız kaldı.
19.yüzyıl ortalarına kadar Noel sarhoşluk ve sefahat zamanıydı. Noel bir nevi Hıristiyanların etik normlardan kurtulduğu, bir içki ,kadın kıyafeti giyme,şiddet ve şehvet karnavalına dönüşmüştü.
1830’lardan sonra orta sınıf halk tarafından ,Noel ağacının evlere taşınarak, onu ışıklarla,süs eşyaları ,melek ve yıldızlarla süsleyerek çocuklarının dışarıda sarhoş ve çılgın kutlamalardan kurtulup evde eğlenmesinin yolu açılmıştır.
Hem Amerika ve hem İngiltere kültürlerinin etkisi dünyaya yayıldıkça ,Hıristiyanların azınlıkta kaldığı ülkelerde bile ortak alanlarda Noel ağaçları görülmeye başlandı.Dubai,Birleşik Arap Emirlikleri ,Honkong ve Japonya ‘nın bazı kesimlerinde yılbaşı ağacı yaygınlaştı.
ABD.Noel’i 1878 yılında federal bir tatil olarak tanıdı.Önce halka açık alanda göknar ağacı dikildikten sonra 1923’ te Beyaz Sarayın Güney Çimenliği’nde yerini aldı.
Ve kısa zamanda piyasa güçleri ,Noel’i evcilleştirmeyi başardı. Fakat yine geçmiş Noel’ler’in iğrenç davranışlarının yerine başka bir dinsizlik türü konulacaktı: Tüketimcilik.. ! ( James AT.Lencester.2021).
ABD’de 2017 yılı itibariyle yaklaşık 15000 adet yılbaşı ağacı fidanlığı vardı. Amerika’lıların 2017 yılında satın aldığı 48.5 milyon Noel ağacından % 45’ i ise yapay plastikten idi.
20.yüzyılın sonlarından günümüze kadar Türkiye’ye yüzünü çeviren batı ülkeleri, Doğu Karadeniz ve Batıkaradeniz göknarlarımızın tohumlarına ait kozalakları ithal etmişler ve bunlardan oluşturdukları göknar tohum bahçelerinden milyarlarca yılbaşı ağacı üretmişlerdir. Zira bizim yerli göknarlarımızın zararlılara rezistantlığının daha güçlü oluşu ,formlarının beğenilmesi v.d. üstünlükleri gibi özellikler tercih nedeni olmaktadır.
Son beş yıldır ise; gerek doğal yılbaşı ve gerekse yapay ağaçların ekolojik ayak izleri konusu gündeme getirilerek ,ulaşımda yakınlık,kurumuş gövdelerin kompost olarak kullanımı konuları tartışılmaktadır.
Geçmiş milattan çok önceleri asırlara ve kış gündemine dayalı olan yılbaşı ağaçları ,dünyanın yarısında kelimenin tam manasıyle yılın en karanlık zamanında süslü ışıklarıyla umudu teşvik etme ritüeline inandırmaya devam ediyor,
Hayırlı ve sağlıklı yeni yıllar.
KAYNAKLAR :
Troy Bickam.2022 : Le Sapin de Noel est une traditon plus ancienne que Noel. The Conversation.com.
James AT. Lencester.2021: Le ventre sordide des Noels passes.The conversation.com.
Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.