Askerlerimizin başına çuval geçirildi kınıyoruz. Suriye de yanlışlıkla vuruldu kınıyoruz. Sihalarımız vuruldu kınıyoruz. Sınır ötesi bizi ilgilendiren konularda sessiz kalıyoruz, yine kınıyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanları Türkiye cumhuriyetinin kuruluşu aşamasında 1947’lere kadar adım adım onlar, binler, yüzbinler ve milyonlar Filistin’i ezip ezip büyük İsrail kuruluyor. Binlerce Müslüman ülkelerini koruyamadığından dolayı binlerce ölüm ve olaylar, yine kınıyoruz. Öz ve öz kendi toprakları olan ‘Filistinlilerin kökünü kazıyacağım, Ortadoğu’da ki ayak bağımı ortadan kaldıracağım diyen İsrail’i yine kınıyoruz. Ortadoğu’nun patronu olacağım, bütün yer altı zenginliklerinin kontrolü benim elimde olacak, sınırlarımıza kadar dayanacak, büyük İsrail’i kuracağım’ diyen İsrail’i yine kınıyoruz. Hamle üstüne hamle yaparak adım adım Ortadoğu’nun üstüne kabus gibi çöken büyük Ortadoğu projesine destek veren, ortalığı paramparça eden Yahudi dünyasının projesini yine kınıyoruz. Hamleleri arkasından takip eden Arap dünyasını bir araya gelemedikleri için yine kınıyoruz. Tabi ki kınamaların ötesine geçebilmek için ekonomik anlamda çok güçlü olduğumuzu da biliyorum.
Deneyimli bir diplomat olan Hakan Fidan, deneyimlerini ve birikimlerini de ortaya koymasından dolayı da çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Deneyimli bürokrat olan Hakan Fidan’ı hamleleri daha önce tespit edecek, güce ve birikime sahip olduğu için karşı hamlelerini ne şekilde yapacağından ve Türkiye cumhuriyetinin ağırlığını ortaya koyacağından eminim. Büyük Ortadoğu planının parçası olan İsrail’in hamlelerini ifade ettiğim gibi kesinlikle karşılıksız bırakılmamalıdır. Hamle yapma fırsatı doğmuştur. Hareket zamanıdır. Doğan bu fırsatı, ekonomik zorluklarımız ne olursa olsun bölgedeki ateşi söndürmekten ziyade, ileriki hamleleri yapmak zorundayız. İfade ettiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Büyük olma özelliklerini bir an evvel ortaya koymalıdır. Güçlü Türkiye Cumhuriyeti devletinin dışında bu hamleleri yapacak bölgede başka bir ülke gözükmemektedir. Şayet adım adım büyük İsrail projesi genişlerse, sınırlarımıza doğru uzanırsa mecburiyet hasıl olan komşularımız Suriye, Irak ve İran komşularımızla muhakkak ama muhakkak şartlar ne olursa olsun bir araya gelmek zorundayız. Bu paralelde de Filistin’e her türlü desteği vererek güçlendirmek mecburiyeti vardır.
Ekonomik şartlar bir yana yabancı güçlerin parmağı olan, ilk önce Suriyelilerin mülteci veya göçmenlerin ilaveten Afganistan’da eğitim gördüklerini tahmin ettiğim Afganların acilen peyder pey, ülkemizin sınırlarından en kısa zamanda gönderilmesinde mecburiyet hissediyorum.
İçimizdeki yabancı birikimlerin ne olduğunu tespit etmenin Türkiye Cumhuriyeti ne kadar güçlü olursa olsun zor olduğunu tahmin ediyorum. Bu birikimler nasıl Ortadoğu’da kargaşa durumu yarattılar ise bizde de aynı şekilde ileride kontrol edilemez hale gelebilirler. Türkiye cumhuriyeti devleti, bütün kurum ve kuruluşlarıyla çok güçlü olduğunu, bu konuda ileriye dönük projelerini geliştirerek hem üniter yapımızın korunması, hem de ekonomik anlamda bizi rahatlatacağını düşünüyorum. Özetle bakacak olursak, büyük Ortadoğu projesinin çok güçlü bir ekonomiyle bertaraf edebileceğimize kesinlikle inanıyorum. Ekonomimizin bugün ki noktada güçlü hale gelmesinin ana sebebi, hızlı bir şekilde ülkemizde olmayan maalesef gerçekleştiremediğimiz tasarruf programlarını görselde değil uygulamada yerine getirilerek, ekonomimizin kısa süre içerisinde ayağa kalkmasını sağlamamız lazım. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi uzun yıllar cemiyet hayatında bulunan ve Ticaret Odası başkanlığı yapan Sabahattin Yamaner olarak düşünüyorum.
Büyük İsrail projesi yukarıda belirttiğim gibi, şayet Gazze den başlayarak yeraltı ve üstü kaynaklarının çok güçlü olduğu ve bu kaynakları çok güçlü kullanacak İsrail liman kenti Akdeniz’e sahip olduğu gibi Ortadoğu da çok önemli bir güç haline gelecektir. Devletimiz Osmanlılardan kalan bir proje devleti olmak zorundadır. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın da bu konuda cesur ve dirayetli tutumunu daha üst noktalara çıkarak, devleti birleştirerek, eğitimli kadro ve bürokratlarıyla bu işin en iyi şekilde altından kalkacağına inanıyorum.
Makale Yazısı-
Kınıyoruz
Yazar Sabahattin Ahmet Yamaner - Mesaj Gönder
Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Bolu Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(1)Işın Erşen Gazeteci - Sayın Yamaner; tüm yazılarınız gibi bu yazınızı da büyük bir dikkatle okudum. Öncelikle kutlarım, kalemine, eline, yüreğine ve bilgi birikimine sağlık. Uzun yıllar Ankara'da Hariciye muhabirliği yapmış bir gazeteci olarak diplomasiye rehber olacak bir makale. Dilerim ders alanlar olur.
Yazılan yorumlardan Bolu Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Gündem değil haberi geçen ajanstır.